Alarmı ertelemek sağlığa ne derece etkili oluyor?

Bilim insanları, yoğun çalışmayla geçen bir haftada uykusuz kalınsa da hafta sonu fazladan iki saat uyumayı başaran kişilerin kalp krizi veya felç geçirme ihtimalinin yüzde 63 daha düşük olduğunu tespit etti.

Nanjing Tıp Üniversitesi'nden Çinli bilim insanları, yoğun çalışma temposu nedeniyle hafta boyunca uykusuz kalan kişilerin, hafta sonları iki saat fazladan uyuma alışkanlığı olanların kalp krizi veya felç riskinin yüzde 63 daha düşük olduğunu belirledi. 3 bin 400 kişinin katıldığı bir uyku döngüsü çalışmasında, iş haftası boyunca gecede altı saatten az uyuyan ve hafta sonları telafi uykusu almayan kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Yapılan araştırma, uykunun sadece fizyolojik dinlenmeye değil, aynı zamanda kardiyovasküler sağlık üzerinde de derin etkileri olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, "Hafta sonundaki telafi uykusu, özellikle hafta içinde kısa süre uyuyanlarda anjina, felç ve kalp hastalığı riskinin düşük olmasıyla ilişkilidir" dedi. Yıllardır süregelen araştırmalar, alarmı ertelemenin hem uyku hem de beyin uyanıklığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini savunurken, doktorlar genellikle derin ve kesintisiz uykunun daha sağlıklı olduğunu öneriyordu. Journal of Sleep Research'te yayımlanan yeni bir çalışmada, alarmı ertelemenin ne kadar yaygın olduğu ve bu davranışın uyku, uykulu hissetme durumu, ruh hali ve bilişsel beceriler üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Araştırmacılar, alarmı hiç ertelemeyenlerle kıyaslandığında, alarmı erteleyen kişilerin ortalama olarak biraz daha kısa uyuduğunu ve sabahları daha uykulu hissettiklerini buldu. Ancak alarmı ertelemenin, stres hormonu olan kortizol salımı, ruh hali veya gece boyunca alınan uykunun kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını da gözlemlediler. Diğer çalışmalar, fazladan bir veya iki saat uyumanın obezite ve depresyonu önleyebileceğini ortaya koyuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri