Alkol ve uyuşturucu, uluslararası sağlık sorunu haline geldi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan rapora göre, alkol ve uyuşturucu kullanımı dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor.

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

DSÖ'nün verilerine göre, alkol ve uyuşturucu kullanımı başta karaciğer hastalıkları olmak üzere çeşitli kronik hastalıklara ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle alkolün uzun süreli ve aşırı tüketimi karaciğer sirozu, pankreatit ve beyin hasarı gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Uyuşturucu kullanımı ise kalp krizi, felç ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

Rapor, alkol ve uyuşturucu kullanımının sadece bireylerin sağlığı üzerinde değil, toplum sağlığı ve sosyal yaşam üzerinde de olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekiyor. Bu maddelerin kötüye kullanımı, iş kazaları, trafik kazaları ve şiddet olayları gibi toplumsal sorunlara yol açabiliyor.

DSÖ, bu sorunların çözümü için ulusal düzeyde daha etkili politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Alkol ve uyuşturucu kullanımını azaltmaya yönelik olarak farkındalık artırıcı kampanyaların yanı sıra, erken teşhis ve tedavi imkanlarının genişletilmesi gerektiğine de dikkat çekilirken ayrıca, toplumun her kesiminin bu sorunla mücadelede sorumluluk alması ve destek olması gerektiği vurgulanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri