ÖZEL HABER: ŞİLAN EYLÜL KANDEMİR
Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki türü olan Karabaş otu, yüzyıllardır alternatif tıpta çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Karabaş otunun içerdiği antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Bu sayede, soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırıyor.
İltihap önleyici özelliklere sahip olan bu ot, iltihaplı cilt rahatsızlıkları, eklem ağrıları gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Karabaş otu; cilt yaraları, yanıklar, kesikler gibi yaraların iyileşmesine de yardımcı oluyor. Öksürük kesici özelliklere sahip olan bu şifalı ot, kuru öksürük, balgamlı öksürük gibi öksürük türlerinin tedavisinde önemli bir rol oynuyor.
KABATAŞ OTU NASIL TÜKETİLİYOR?
Karabaş otu, çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Örneğin, çay olarak demlenebiliyor, su veya sütte kaynatılabiliyor, esansiyel yağı olarak kullanılabiliyor.
Karabaş otunun tüketim şekline göre sağladığı faydalar değişiklik gösterebiliyor. Çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmek, öksürüğü hafifletmek, stresi azaltmak gibi amaçlar için tüketiliyor. Karabaş otu suyu, cilt sağlığını desteklemek, iltihaplı cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek gibi amaçlar için kullanılıyor. Esansiyel yağı ise aromaterapi uygulamalarında, stresi azaltmak, uyku problemlerini gidermek gibi amaçlar için oldukça önemli.
Karabaş otu, doğal bir bitki olmasına rağmen, aşırı tüketiminden kaçınılması tavsiye ediliyor. Hamile ve emziren kadınların karabaş otu tüketmeden önce bir doktora danışmaları gerekiyor.