Alzheimer, 21. yüzyılın kabusu!

Dünya genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığı da önemli bir sağlık sorunu haline geldi. Şu anda 55 milyondan fazla insan bu hastalıkla mücadele ediyor, her yıl yaklaşık 10 milyon kişide Alzheimer görülüyor.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Her yıl 21 Eylül'de "Dünya Alzheimer Günü" etkinlikleri düzenleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2050 yılında Alzheimer hastası sayısının 139 milyona ulaşması bekleniyor.

Alzheimer, beyin hücrelerinin zamanla ölümüyle sonuçlanan, hafıza kaybı ve bilişsel fonksiyonların azalması ile kendini gösteren bir nörodejeneratif hastalık.

Hastalık, 1906 yılında Alman psikiyatrist Alois Alzheimer tarafından tanımlanmış ve özellikle 65 yaş üstü bireylerde yaygın olarak görülüyor.

Her 3,2 saniyede bir kişi Alzheimer'a yakalanırken, bu hastalık dünyanın 7. önde gelen ölüm nedeni olarak kabul ediliyor. Alzheimer hastalarının yaklaşık yüzde 60'ı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanıyor. Bu durum, hastalığın tedavi ve bakımındaki zorlukları daha da derinleştiriyor.

Alzheimer'ın yıllık maliyetinin şu anda 1,3 trilyon ABD doları olduğu, 2030’a kadar bu rakamın 2,8 trilyon dolara çıkabileceği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE'DE YAKLAŞIK 700 BİN Alzheimer hastası bulunuyor

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 700 bin Alzheimer hastası bulunuyor. Ancak Alzheimer hastalığına dair farkındalık eksikliği, teşhis edilme oranını etkileyen önemli bir faktör.

Alzheimer's Disease International tarafından hazırlanan 2021 raporuna göre, dünya genelinde demans hastalarının yüzde 75'inin teşhis edilmediği belirtildi.

Alzheimer için kesin bir tedavi yöntemi henüz mevcut değil ancak düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve yaşam tarzı değişiklikleri ile riskin azaltılabileceği öngörülüyor.

Uzmanlar, hipertansiyon, diyabet, obezite gibi sağlık sorunlarının Alzheimer riskini artırdığına dikkati çekiyor.

Farkındalık oluşturmak ve destek sağlamak amacıyla her yıl 21 Eylül "Dünya Alzheimer Günü" etkinlikleri düzenleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri