ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM
Son zamanlarda sağlık çalışanları ve hekimler, artan iş yükü ve zor çalışma koşulları nedeniyle gündemde yer alıyor. Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aliye Mine Coşkun, sağlık sisteminin mevcut durumu ve sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları anadolugazete.com.tr’ye değerlendirdi.
“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMINA KARŞIYIZ”
Sağlıkta Dönüşüm Programı'na karşı olduklarını kaydeden Coşkun, “Bu program, daha fazla hasta bakmayı, ameliyat yapmayı, nöbet tutmayı ve daha fazla çalışmayı içeriyor. Biz bu duruma karşıyız. Bu sistem, hekimlerde tükenmişliğe ve dolayısıyla sağlıkta şiddete yol açıyor. Hekimlerimiz, bu çalışma koşulları nedeniyle çareyi yurt dışına gitmekte buluyor." dedi.
“HASTALAR 5 DAKİKALIK MUAYENE İÇİN TELEFON BAŞINDA SAATLERİNİ HARCIYOR”
Hastaların 5 dakikalık muayene için saatlerce telefon başında bekleyip randevu almaya çalıştıklarını bildiren Coşkun, mevcut sağlık sisteminin kökten değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dr. Coşkun, “Hastalar içinde gelinen nokta ayrı bir sorun teşkil ediyor. Hastalar muayene olabilmek için MHRS sisteminden randevu almaya çalışıyor. Bunun için saatlerce telefon başında bekliyor. Muayene sırasında hasta, doktorlara beş dakikada dertlerini anlatmaya çalışıyor. Bunun sonucunda ise tetkikler için aylar sonrasına gün veriliyor. Bir de sonuçların çıkması var. Vatandaş o zamana kadar beklemek zorunda. Halk, sisteme güvenmediği için sürekli farklı doktorlara gidiyor ve durumu teyit ettirmeye çalışıyor. Bu nedenle kışkırtılmış bir sağlık hizmeti ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
“MEVCUT SAĞLIK SİSTEMİNİN KÖKÜNDEN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”
Aile hekimlerinin geçtiğimiz haftada gerçekleştirdikleri eylemin çok başarılı olduğunu söyleyen Coşkun, “Aile hekimleri, yaptıkları eylemde dertlerini anlatmaya çalıştı. Çünkü onlarda sürekli değişen yönetmeliklerle birlikte ne yapacaklarını bilemiyor. Kamu binalarında hizmet vermek istiyor, angarya yapmak istemiyor. Biz, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği, birinci basamağın güçlendirildiği (Hekimlerin hastayla rahat konuşabilmesi) ve bilimin egemen olduğu bir sağlık sistemi talep ediyoruz. Bu sistem ise kökünden değişmelidir.” diye aktardı.
"20 YILLIK SAĞLIK SİSTEMİ, HEKİMLERİN ÜSTÜN GAYRETİYLE SÜRDÜ”
Ankara Şehir Hastanesinde Kadın Doğum Kliniğinde asistan hekim olarak çalışan Dr. Rümeysa Berin Şen, 2021 tarihinde nöbetten sonra evine gittiği sırda bir trafik kazası nedeniyle hayatını kaybetmişti. Olayı hatırlatan Coşkun, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlukları şu şekilde anlattı:
“Çalışma saatleri çok uzun. Dinlenemeden tekrar işimizin başına dönüyoruz. Sağlık çalışanları ve hekimler olarak çok çalışıyoruz. Kovid-19 pandemisi ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem zamanında canımızı dişimize takarak çalıştık. Bu sağlık sistemi 20 yıl boyunca devam ettiyse sağlık çalışanları ve hekimlerin üstün gayretiyle sürmüştür. Biz kendi mekanizmalarımızla bu sağlık sistemini düzeltmeye hazırız.”