Araştırmalar ortaya çıkardı: 'MAL' olabilirsiniz!

İngiltere’de yapılan yarım asırlık araştırmalar nihayet sonuç verdi. Britanya Ulusal Sağlık Servisi Kan ve Nakil (NHSBT) ekibi ve Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları, ‘MAL’ adı verilen yeni bir kan grubu sistemini keşfetti. Bu buluş, dünya genelinde binlerce insanın tedavisinde çığır açıcı bir rol oynayabilir.

50 yıldır süren bu araştırmalar, kan nakillerindeki uyumsuzluk sorunlarını çözmeye odaklandı. NHSBT araştırmacılarından Louise Tilley, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve “antijen” olarak bilinen proteinlerin, bazı insanlarda eksik olduğunu belirtti. Tilley, bu keşfin, özellikle nadir hastalıklarla mücadele eden hastalar için daha uygun kan eşleşmeleri sağlayabileceğini ifade etti.

MAL KAN GRUBU VE ÖNEMİ

Günümüzde yaygın olarak bilinen ABO kan grubu sistemi ve Rh faktörünün dışında, insan vücudunda birçok farklı kan grubu sistemi bulunuyor. Bu sistemler, kan hücrelerini çevreleyen çeşitli proteinlerden oluşuyor. Ancak bazı kişilerde bu proteinlerin eksik olması, kan nakli sırasında ciddi reaksiyonlara ve hatta ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Yeni keşfedilen MAL kan grubu sistemi, bu tür uyumsuzlukları önlemeyi hedefliyor.

YENİ TEST HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

NHSBT’nin Uluslararası Kan Grubu Referans Laboratuvarı, MAL antijenini eksik olan hastaları tanımlayacak bir test geliştirdi. Bu test, kan transfüzyonuna karşı ciddi reaksiyon riski taşıyan hastalar için hayati öneme sahip olabilir. Araştırmacılar, bu sayede kan nakli sırasında yaşanan olası komplikasyonların önüne geçilebileceğini belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri