Medicana Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kolon, rektum ve prostat kanseri riskini artırdığına işaret etti.
Kanser riskini azaltmak için sağlıklı bir hayat tarzı benimsemenin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nilüfer Avcı, kanserin, dünya genelinde ölümlere sebep olan en yaygın hastalıklardan biri olduğunu belirtti.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kilonun ve yetersiz fiziksel aktivitenin göğüs, rahim, kolon ve yemek borusu kanserine sebep olabileceğine işaret etti.
Salamura et ve şarküteri tüketiminin kolon ve rektum kanserine yakalanma riskini artırdığını vurgulayan Avcı, balık tüketiminin kolon ve rektum kanseri riskini azalttığına da işaret etti.
KİMYASALLARIN BESİNLERDE BIRAKTIĞI KALINTILAR İNSAN SAĞLIĞI İÇİN SON DERECE ZARARLI!
Prof. Dr. Nilüfer Avcı, bazı besinlerin toksik bileşenler içerdiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu bileşenlerin bazıları pişirme yöntemleri sebebiyle açığa çıkar. Bazıları ise tarımda kullanılan zirai ilaç ve kimyasalların, kimyasal gübrelerin, parazit ilaçlarının kalıntılarıdır. Bu kimyasalların besinlerde bıraktığı kalıntılar insan sağlığı için son derece zararlıdır. Bu tarım ilaçlarının ilk kurbanları ise bu tehlikenin farkında olmayan çiftçilerdir. Ürünlerin hasat sonunda depolama, saklama, işleme ve arıtma teknikleri son derece önemlidir. Bu aşamalarda yapılan hatalar sağlığımız için gerekli gıdaları birer silah haline dönüştürebilir.”
Prof. Dr. Avcı, vücudun su ve mineral ihtiyacının dengeli olarak karşılanması gerektiğini ve bir yetişkinin günlük su ihtiyacı 2.5 litre olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Bunun 1 litresini tükettiğimiz gıdalardan alırken, kalan 1.5 litresini içeceklerden almak gerekir. Günde en az 4 porsiyon meyve tüketilmeli, mevsim meyveleri tercih edilmeli. Meyvelerin farklı öğünlerde tüketilmesi gerekiyor. Günde bir veya iki porsiyon çiğ sebze ve en az bir porsiyon pişmiş sebze tüketilebilir. Yeşil, sarı, kırmızı sebzelerden her gün en az birer porsiyon tüketilmesi gerekir”
Nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi kuru baklagillerin kırmızı etten daha fazla tüketilmesi gerektiğini belirten Avcı, “Haftada bir, mümkünse iki ya da üç kez balık tüketilmelidir. Yapay tatlandırıcı içeren tüm içeceklerden uzak durulmalı. Özellikle semizotu ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli.” dedi.
Prof. Dr. Avcı, zeytinyağının Akdeniz ülkelerinde daha fazla tüketildiğini söyleyen Avcı, özellikle sızma zeytinyağının rafine zeytinyağından çok daha fazla polifenol içerdiğini belirtti.
Sağlıklı beslenmenin tek başına yeterli olamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Avcı, doğadaki birçok besin kaynağı insanın gelişimi için gerekli olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Avcı, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Sağlıklı var olabilmek için sağlıklı yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Spor yapmalı, zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, stres faktörlerini iyi yönetebilmeli, dinlenmeli ve farklı hobiler ile uğraşmalıyız. Unutmayalım, bizi kansere karşı koruyacak veya bizim kanserimizi tedavi edebilecek tek bir besin yoktur”