Baharatların raf ömrü ne kadar? Baharat alırken nelere dikkat etmeliyiz?

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, son kullanım tarihi geçmiş gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, buna baharatların da dahil olduğunu belirterek “Merdiven altı dediğimiz nerede hangi koşullarda üretildiğini bilmediğimiz, ürünler kesinlikle alınmamalı. Açıkta satılan baharatları da tavsiye etmiyoruz.” dedi.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, nerede ve nasıl üretildiği bilinmeyen, açıkta satılan gıda ürünlerinin alınmaması gerektiğini söyledi.

Bunlara baharatların da dahil olduğunu belirten Üzümcü, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, "Yemeklerimize lezzet ve aroma katan önemli bileşenlerden olan baharatların da bir raf ömrü bulunuyor. Bu nedenle, yemeklerimizin güvenliği ve lezzeti için baharatların son kullanma tarihlerini doğru bir şekilde kontrol etmek büyük önem taşır.” dedi.

Gıda ürünlerinde son kullanma tarihinin, gıda güvenliği düzenlemelerinin önemli bir parçası olduğunu anımsatan Yaşar Üzümcü, son kullanma tarihi geçen ürünlerin tüketilmesinin insan sağlığı açısından sıkıntıya yol açabileceği uyarısında bulundu.

“BAHARATLAR SERİN VE KURU YERDE MUHAFAZA EDİLMELİDİR”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, baharatların saklanma koşullarının da önemli olduğunu hatırlatarak “Yaş meyve ve sebze hariç, özellikle endüstriyel üretimi olan bütün gıdalarda son kullanma tarihine bakılmalıdır. Hepimiz bir tüketiciyiz. Ambalajın üzerinde de etiketi olması gerekiyor. Son kullanma tarihinin olduğu kısmında saklama koşullarını söyler. Genelde baharatlar rutubetsiz, serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“KAVANOZDA MUHAFAZA EDİLMELİDİR”

Baharatların kokulu olması sebebiyle kavanozlarda muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Yaşar Üzümcü, şunları söyledi:

“Baharatlar kokulu olduğu için diğer kokulu gıdalarla bir arada tutulmamalıdır. Baharatların kavanozlarda saklanması daha uygundur. Bizim tüketicilere önerdiğimiz şu; ambalajlı ürünün nerede üretildiği belli olan, üzerinde etiketi olan, kimin tarafından üretildiği ve ne zaman üretildiği içerikleri belli olan ve herhangi ürünleri alması gerekir. Bunun da önemli olmasının sebebi geriye dönük izlenebilir olmasıdır. Eğer tüketici o gıda ürünü ile ilgili herhangi bir sorun yaşarsa, elinde etiketi olduğu için bu ürünü Tarım Orman Bakanlığıa şikayet ederek ürünün nerede üretildiğini, hangi koşullarda üretildiğini ve ne olduğu ile ilgili geriye doğru takip söz konusu olabilir.”

“MERDİVEN ALTI ÜRETİM OLAN GIDALARDAN UZAK DURUN”

“Üzümcü şöyle devam etti: “Merdiven altı üretim dediğimiz ve açıkta satılan baharatlarınız oluyor. Bunlarda geriye doğru dönük izlenebilirlik söz konusu olmuyor. O yüzden tüketicilere hep diyoruz ki ‘Merdiven altı veya nerede üretildiğini, hangi koşullarda üretildiği belli olmayan gıdalardan uzak durun.'

Gıda mühendisleri olarak kimin ürettiği, ne zaman ürettiği ve hangi şartlarda ürettiği gibi soruların cevabı için bir sistematiğe ve kalite kontrolüne girmeyen hiçbir üretimi biz tüketime uygun olmadığını düşünüyoruz. Altını çizelim merdiven altında ne koşullarda üretildiği belli olmayan gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca tüketicilerde bize soruyor hangi markayı kullanalım? diye ama biz herhangi bir marka söyleyemeyiz, söylemiyoruz. Sadece tüketiciye daha önce denemiş olduğu güvendiği firmaların ürünlerini almasını öneririz. Bunlara ek olarak, baharatların görünümü, koku ve tadı da bozulup bozulmadığını da anlatır. Eğer baharatlar soluk renkli, kokusuz veya tatları zayıflamışsa, muhtemelen bozulmuştur ve kullanılmamalıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri