Bayramda göz sağlığınızı diyabetten koruyun!

Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, diyabetin göz sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini ve korunma yollarını anlattı. Alp, "Kan şekerinin regüle edilmediği durumlarda, gözde ödem ve kanamalar meydana gelebilir" diyerek diyabetin gözdeki küçük kılcal damarlara zarar verdiğini vurguladı.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, diyabetin gözde yaratabileceği ciddi hasarları ve bu hasarlardan korunma yollarını anlattı.

Prof. Alp, diyabete dikkat edilmezse gözdeki küçük kılcal damarlara zarar verdiğini vurguladı. Bayramda yemek düzeninin bozulmasının kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olabileceğini belirten Alp, bu dönemde diyabet hastalarının daha dikkatli olmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Prof. Alp, diyabet hastalığının vücuttaki pek çok sistemi etkilediğini belirterek, "Diyabet hastalığı birçok sistemi etkileyebilen bir hastalık. Kan şekerinin regülasyonunda düzenlenmesinde bir problem oluyor fakat kan şekeriyle ilgili vücudun her tarafında ihtiyaç olduğu için bu regülasyona, vücuttaki bütün dokuları bir şekilde etkiliyor. Diyabet bunlardan bir tanesi de göz." dedi.

GÖZDE KANAMALARA VE ÖDEME DİKKAT!

Gözdeki damarlardan oldukça zengin dokunun, yüksek kan şekeri nedeniyle zarar görebileceğini ifade eden Alp, "Böbrek, kalp, beyin gibi göz de damarlardan oldukça zengin bir doku ve uzun süreli yüksek kan şekeri olması özellikle ilk başta küçük kılcal damarlarda birtakım değişikliklere neden oluyor. Ondan sonra da o kılcal damarlardaki tıkanıklık yeni birtakım mekanizmaları devreye sokarak tıpkı diğer organlarda olduğu gibi gözde de damar yapılarını bozuyor." diye ekledi.

Bu durumun gözde kanama ve ödemlere yol açabileceğini belirten Alp, "Bu neye neden oluyor? Gözde kanamalara neden olabiliyor veya ödeme neden olabiliyor. Bu kanama ya da ödem çok hassas olan, çok mükemmel bir dizilimi olan retina tabakasında olduğu zaman onun optik özelliklerini kaybetmesine neden oluyor ve o da görme keskinliğinde çok önemli değişikliklere neden oluyor." diyerek durumu özetledi.

KURBAN BAYRAMI’NDA BESLENMEYE DİKKAT!

Kurban Bayramı gibi özel dönemlerde diyabet hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Alp, "Bayramda yemek düzeninin bozulması, kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir," dedi. Bu dönemde diyabet hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Alp, "Bayramlar güzeldir ama daha çok gezme, sevdiklerimizi ziyaret etme üzerine odaklanmalıyız. Yiyecek konusuna biraz daha dikkat edip en azından ısrarları engellemeye çalışmalıyız. Gelen ısrara ‘ Teşekkür ederim. Benim diyabetim var. Dolayısıyla yediğime dikkat etmek zorundayım’ diyerek durumu açıklamak kolaylaştırıcı olur." diye ekledi.

GÜNDE 10 BİN ADIM EGZERSİZ

Alp, diyabetin yönetiminde endokrinolog, diyetisyen ve egzersizin önemine dikkat çekti. "Günde 10 bin adım denilen şey yani tembel yaşam değil, hareketli bir yaşam. Hatta planlı yürüyüşler en önemli kısmı budur." diyen Alp, bayramlarda ve tatillerde diyabete yönelik önlemler alınması gerektiğini vurguladı. "Ne kadar enjeksiyon yaparsak yapalım, hastanın kan şekeri iyi gitmiyorsa enjeksiyondan yarar görmüyor," diyerek kan şekeri kontrolünün önemini bir kez daha hatırlattı.

“ALIŞKANLIKLARI BOZARSAK DENGEYİ BOZABİLİRİZ”

Diyabet hastalarının, bayramda ve tatillerde diyabet konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Alp, "Alışkanlıkları bozarsak, dengeyi bozabiliriz," dedi. Bayramda yemek düzeninin bozulmasının kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olabileceğini belirten Alp, bu dönemde diyabet yönetimine dikkat edilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri