Genetik ve Nadir Hastalıklar Tanı ve Araştırma Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, Ceylaner, "Bebeğin topuğundan alınan bir damla kanla, olası hastalıkların erken tanısını koyarak o çocuğun bütün hayatını değiştirebiliyorsunuz. Bu yüzden taramaların yapılması-yapılmaması tartışmasını bile kabul edemiyoruz." dedi.
TOPUK KANI TARAMALARININ ÖNEMİ
Ceylaner, Türkiye'de yapılan topuk kanı taramalarının fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis, biyotinidaz eksikliği, konjenital adrenal hiperplazisi ve SMA gibi nadir hastalıkların erken teşhisi için hayati önem taşıdığını belirtti. Erken teşhisin, çocukların zeka geriliği ve diğer sağlık sorunlarını önleyebileceğini vurgulayan Ceylaner, bu taramaların kapsamının genişletilmesi gerektiğini savundu.
MAHKEME KARARI VE TOPUK KANI TARTIŞMASI
Kars Aile Mahkemesi'nin 20 Ağustos'ta aldığı "Yenidoğan Tarama Programı" kapsamında topuk kanı alınması kararı hakkında da konuşan Ceylaner, "Taramalar, bu ülkenin yapması gereken önemli şeylerdir. Bunu tartışmaya açmak bile kabul edilemez." ifadelerini kullandı. Taramaların daha da yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Ceylaner, böyle bir uygulamanın çocukların hayatını kurtardığını ve onların normal gelişim göstermelerini sağladığını söyledi.
GENETİK TARAMALARIN YAYGINLAŞTIRILMASI GEREKİYOR
Evlilik öncesi taramaların da hastalıkların önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Ceylaner, "Geniş gen taramaları, hastalıkların oluşmasını önleyebilir ve bu, kısa sürede ekonomik olarak da ülkeye katkı sağlar." dedi. Taşıyıcı genetik hastalık riski taşıyan ailelerin tüp bebek yöntemiyle sağlıklı bebek sahibi olabileceğini belirten Ceylaner, bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
AŞI KARŞITLIĞI UYARISI
Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Nadir Hastalıklar Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner de toplantıda, dünya genelinde her 10 kişiden 1'inde nadir hastalık görüldüğüne dikkat çekti. Ceylaner, sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerin, aşı karşıtlığını artırdığını ve bunun halk sağlığı için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti.
Ceylaner, "Bizler hekim olarak aşı oluyoruz, çocuklarımıza topuk kanı taraması yaptırıyoruz. Bu taramalar, bazı hastalıkları neredeyse ortadan kaldırıyor. Doğru bilgileri yaymak ve yanlış kampanyalara karşı durmak gerekiyor." dedi.
Ceylaner ayrıca, sporcuların ani ölümlerini ve sakatlanmalarını önlemek amacıyla genetik taramaların sporcular için de yapılması gerektiğini belirtti. Sporcuların genetik risk taşıyan hastalıklara karşı korunması için bu taramaların spora başlamadan önce gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.