Behçet hastalığı, bir tür otoimmün hastalık ve damarsal (damar) sistem, ağız mukozası, cilt ve gözlerin belirtileri tekrarlayan iltihaplı oluşumlarla sınırlı olan nadir bir hastalıktır. Behçet hastalığı, genellikle belirli yapıdaki damarların çıkışına neden olan bir zayıflama sistemi sorununa dayanır. Behçet hastalığı, tüm organları ve sistemleri etkileyebilen, damar iltihabının ön planda olduğu kronik ve iltihaplı bir hastalıktır.
EN SIK TÜRKİYE’DE GÖRÜLÜR
Behçet hastalığı genellikle benzer genetik özelliklere sahip ipek yolu üzerinde yer alan ülkelerde görülür. “İpek yolu hastalığı’’ olarak da bilinen Behçet hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ayrıca hastalık, adını aldığı Türk Dermatolog Hulusi Behçet tarafından tanımlandığı için ülkemizde ayrı bir öneme sahiptir.
KORKUTUCU SONUÇLARI VAR
Behçet hastalığının sindirim sistemi üzerindeki etkisi karın ağrısı, ishal ve kanama gibi çeşitli belirti ve semptomlar şeklinde görülebilir. Behçet hastalığından dolayı beyinde ve sinir sisteminde meydana gelen iltihaplanma; ateşe, baş ağrısına, baş dönmesine, denge kaybına veya felce neden olabilir.