Doç. Dr. Özen, vücut kitle indeksi ve bel çevresi ölçümlerinin sağlık takibinin önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Özen, "Her birey, vücut kitle indeksini ve bel çevresini düzenli olarak kontrol etmelidir. Özellikle 40 yaş üstü bireylerin, diyabet ve metabolik hastalıklar açısından risk altında olduklarını unutmamaları gerekir." dedi.
Vücut kitle indeksi (VKİ) ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Özen, "Boy ve kilo oranını dikkate alarak hesaplanan vücut kitle indeksinin 25'in altında olması önerilir. 25'in üzeri fazla kilolu, 30'un üzeri ise obeziteyi işaret eder. Obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi pek çok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlayabilir." dedi.
Özen, bel çevresinin erkeklerde 94 santimi, kadınlarda ise 80 santimi geçmesinin sağlık risklerini artırdığına dikkat çekti.
TÜRKİYE, AVRUPA’DA DİYABETLİ YETİŞKİN SAYISINDA BİRİNCİ!
Dr. Özen, Türkiye’nin, diyabetli yetişkin sayısında Avrupa birincisi olduğunu belirterek, diyabetin, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurguladı.
Dr. Özen, şöyle konuştu:
"Diyabet, küçük ve büyük damarlar üzerinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kan şekeri yüksekliği, gözde görme kaybı, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları ve nöropatik bulgular gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilir."
Dr. Özen, diyabetin sadece kan şekeriyle sınırlı olmadığını, vücutta pek çok farklı etkisi olabileceğini söyledi.