Gülgiller ailesine ait lezzetli bir yaz meyvesi olan böğürtlen, güçlü C vitamini ve antioksidan yapısıyla öne çıkan ve vücut sağlığını koruyan mor renkli bir meyvedir. Böğürtlenin en öne çıkan faydası zengin C vitamini, K vitamini ve magnezyum özelliğidir. Bunun dışında böğürtlen sindirim sistemini destekler, kan şekerini kontrol eder, enflamasyonu azaltır ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi bulunur.
Böğürtlenin Besin Değeri Nedir?
Böğürtlen güçlü antioksidan yapısıyla öne çıkan bir meyvedir. Aynı zamanda birçok kırmızı, mor ve mavi besinlerin zengin renklerinden sorumlu olan antosiyaninler içerir. Bununla birlikte besin değeri açısından zengin bir meyve olarak da bilinir.
Bir fincan büyüklüğünde porsiyon böğürtlenin besin değeri şu şekildedir:
- Kalori: 62
- Protein: 2 gram
- Yağ: 1 gramdan az
- Karbonhidratlar: 14 gram
- Lif: 8 gram
- Şeker: 7 gram
Bununla birlikte böğürtlende yer alan vitamin ve mineraller ise şöyledir:
- C vitamini
- E vitamini
- K vitamini
- Kalsiyum
- Magnezyum
Böğürtlen Faydaları Nelerdir?
Böğürtlen güçlü antioksidan, C vitamini ve lif içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir, sindirimi destekler, kan şekerini düzenler, inflamasyonu azaltır, kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, beyin sağlığına iyi gelir ve antikanser bir etki yaratabilir.
Tam bir sağlık dostu olan böğürtlen faydaları şöyle sıralanabilir:
- Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir
- Böğürtlen bağışıklığı güçlendirir
- Lifli yapısıyla sindirimi destekler
- Böğürtlen kan şekerini düzenler
- İnflamasyonu azaltır
- Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur
- Beyin sağlığına iyi gelir
- Böğürtlen antikanser bir etki yaratabilir
- Kolajen üretimini destekler
- Kemikleri güçlendirebilir
- Ağız ve diş sağlığı için faydalıdır
SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİBE İYİ GELİR
Güçlü C vitamini kaynağı olan böğürtlen soğuk algınlığı ve grip semptomlarını azaltma konusunda etkili bir meyvedir. Böğürtlen aynı zamanda öksürük giderici olarak da kabul edilir.
BÖĞÜRTLEN BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Lezzetli bir meyvesi olan böğürtlen C vitamini ve antioksidan bakımından güçlü yapıdadır. Bu özelliği sayesinde böğürtlen bağışıklığı güçlendiren meyveler arasında yer alır.
LİFLİ YAPISIYLA SİNDİRİMİ DESTEKLER
Böğürtlen lif içeren bir meyvedir. Lif, sindirim sistemini destekleyerek kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları önleyici etki yaratır.
BÖĞÜRTLEN KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Böğürtlende yer alan çözünür lifler bağırsaklarda parçalanarak kan dolaşımına girer. Böylelikle kötü kolesterolü (LDL kolesterol) düşürmeye ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.
VÜCUTTAKİ İNFLAMASYONU AZALTIR
Böğürtlenin öne çıkan özelliklerinden biri de polifenol adı verilen güçlü antioksidanlarla dolu bir meyve olmasıdır. Antioksidanlar, serbest radikaller adı verilen kararsız molekülleri hücrelere zarar vermeden önce yok ederek vücudun stresle savaşmasına yardımcı olur. Böğürtlenler de antosiyanin adı verilen ve iltihap gidermeye yardımcı olabilecek polifenol bileşiği açısından zengindir.
KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCUDUR
Böğürtlende yer alan antosiyaninler aynı zamanda kalp damarlarını koruyarak kalp hastalıkları riskini azaltır.
BEYİN SAĞLIĞINA İYİ GELİR
Yapılan çalışmalarda böğürtlende yer alan antosiyaninlerin beyne giden kan akışını artırdığı, hafızayı ve dikkati kontrol eden alanları aktifleştirdiğini ortaya koymuştur.
BÖĞÜRTLEN ANTİKANSER BİR ETKİ YARATABİLİR
Böğürtlenin antioksidan yapısı, vücudu hücre hasarına karşı koruyarak kanserli hücrelerin üremesinin engellenmesi konusunda yardımcı olabilir.
KOLAJEN ÜRETİMİNİ DESTEKLER
Böğürtlen tüketimi aynı zamanda vücuttaki kolajen üretimini destekleyebilir. Kolajen üretiminin desteklenmesi de cildi olası zararlardan korur ve cildin daha taze ve sağlıklı olmasına yardım eder.
KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
Böğürtlende hem K vitamini hem de manganez yer alır. Özellikle K vitamini kemik sağlığı için oldukça faydalıdır ve kemik sağlığının korunması noktasında böğürtlen tüketimi de önem taşır.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN FAYDALIDIR
Böğürtlen ağız ve diş sağlığı için faydalı olan antibakteriyel, antiviral ve antiinflamatuar özellikler sağlar.
BÖĞÜRTLENİN ZARARI VAR MI?
Genellikle tüketimi güvenli bir meyve olan böğürtlene karşı bazı kişilerin vücudunda alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Böğürtlen, salisilik asitten üretilen bir kimyasal olan salisilat adı verilen bileşikleri içerir. Bazı insanlar bu bileşiklere karşı hassastır ve salisilat açısından zengin gıdalar tükettikten sonra burun tıkanıklığı, karın ağrısı ve kurdeşen gibi semptomlar geliştirebilir. Bu noktada böğürtlene karşı vücudunuzda bir tepki meydana gelirse doktorunuza danışın.
BÖĞÜRTLEN NE İŞE YARAR?
Böğürtlen sindirim sistemini destekleyerek kabızlık ve şişkinliği önler. Bununla birlikte kalp hastalıkları riskini azaltan böğürtlen vücuttaki inflamasyonu azaltır, kan şekerini düzenler ve beyin sağlığı için de faydalıdır.
HER GÜN BÖĞÜRTLEN YENİR Mİ?
Porsiyon aşımına gidilmediği takdirde her gün düzenli olarak böğürtlen tüketilebilir ancak herhangi bir hastalığınız söz konusuysa doktor kontrolünde tüketimi daha sağlıklı olacaktır.
BÖĞÜRTLEN BAĞIRSAKLARA İYİ GELİR Mİ?
Böğürtlenin bağırsaklara iyi gelmesinin sebebi güçlü lif yapısıdır.