Uzmanlara göre sağlıklı bir yaşam için dengeli ve düzenli beslenmemiz gerekiyor. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapmak, yeterli uyku almak, stresten uzak kalmak ve bol miktarda su tüketmemiz gerekiyor.
MEYVE
Vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar açısından zengin olan meyve sağlıklı bir yaşam için temel unsurlar arasında yer alıyor. Renkli meyveler genellikle daha fazla besin değeri taşıyor.
Araştırmalara göre fazla meyve tüketen insanların şeker hastalığına yakalanma riski daha düşük oluyor. Aynı zamanda fazla meyve tüketenler daha kolay kilo verebiliyor. 2021 yılında bir dergide yayımlanan çalışmaya göre düzenli olarak meyve tüketen bireylerin tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
FERMENTE GIDALAR
Bağırsak mikrobiyal çeşitliliğine yardımcı olabileceği için kefir ve miso gibi fermente gıdaları tüketmemiz gerekiyor. İyi bir kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri kemik sağlığı için oldukça önemli. Ancak, yağsız veya az yağlı seçenekleri tercih etmek, doymuş yağ alımını sınırlamak gerekiyor.
YEŞİL YAPRAKLILAR
Marul, ıspanak, karalahana ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler antioksidanlar ve vitaminlerle dolu olan besinler arasında yer alıyor. Uzmanlara göre neredeyse hiç kalorisi olmayan ancak vitamin ve minarel kaynağı olan sebzeleri protein dolu olan sofranızda tüketerek sağlıklı bir öğün geçirmiş oluyorsunuz.
TAM TAHILLILAR
Lif oranı yüksek olanlar ve nişastalar yani bağırsak mikrobiyomlu gıdalar, kalp-sağlıklı çözünür liflerle yüklü ve kan basıncını dengeleyen besleyici gıdalar haline geliyor. Bundan dolayı uzmanlar bu tahılları sabah, öğlen ve akşam yemeğinde tüketmemiz gerektiğini vurguluyor.
Kepekli ekmek, esmer pirinç, yulaf gibi tam tahıllar lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin tahıllar arasında yer alıyor. Sağlıklı karbonhidrat kaynağıdırlar ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyorlar.
OMEGA-3
Tokluk hissini sağlayan aynı zamanda kas sağlığını destekleyen balık ve balık yağları sağlıklı bir yaşam için sıkça tüketmeniz gereken besinlerin başında yer alıyor. OMEGA3 açısından zengin olan chia tohumları, kenevir tohumları, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerde besin değeri yüksek oluyor. Ayrıca OMEGA-3 yağ asitleri kolesterolü düşürmeye, kalp hastalığı riskini azaltmaya ve vücuttaki iltihabı almaya yardımcı oluyor.
BAKLAGİLLER
Bağırsak sağlığına faydalı ve uzun ömürlü yiyecekler olan baklagiller, kalp hastalığı, kanser, felç, diyabet gibi ağır hastalıklara yakalanma olasılığını en aza indiriyor.
Fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller içerisinde barındırdığı lifler sayesinde sindirim sisteminize oldukça faydalı oluyor.