ÖZEL HABER: ESRA SARI
Son yıllarda popülerliği artan zerdeçal, sağlık üzerindeki pek çok etkisinin bilim dünyasınca kanıtlanması ile birlikte tüketimi de artı. Zerdeçalın yemeklere katılması, çaylarının hazırlanması ve yoğurtla karıştırılarak tüketilebiliyor. Peki, zerdeçalın faydaları nelerdir? İşte detaylar...
ANTİ-İNFLAMATUAR ETKİ
Zerdeçalın içinde bulunan Kurkumin adlı bileşik, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özellikler sayesinde, zerdeçal vücutta inflamasyonla ilişkili birçok durumda (örneğin, osteoartrit gibi) semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Kurkumin, güçlü bir antioksidan olarak serbest radikallerle savaşır. Bu, hücresel hasarı önlemeye ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
KANSER RİSKİNİ AZALTMA
Bazı araştırmalar, kurkuminin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engelleyebileceğini göstermektedir. Özellikle kolon, meme, prostat ve cilt kanserleri üzerinde potansiyel koruyucu etkileri olduğu düşünülüyor.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
Zerdeçal, kalp sağlığını destekleyebilecek birkaç yol üzerinde etki gösterebilir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmada yardımcı olabilir.
BEYİN FONKSİYONUNU İYİLEŞTİRME
Kurkuminin, beyin sağlığını destekleyici etkileri üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine veya semptomların hafifletilmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR
Zerdeçalın, kan şekerini düşürmeye ve insülin hassasiyetini artırmaya yardımcı olabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
Zerdeçalın bu faydaları genellikle Kurkumin adlı aktif bileşiğe bağlıdır ve sağlık durumunuza bağlı olarak etkileri kişiden kişiye değişebilir. Ancak, zerdeçal tüketmeden önce herhangi bir sağlık durumu veya ilaç kullanımı konusunda doktorunuza danışmanız önemlidir.