'Bitkilerin Profesörü' olarak tanınan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, sarı kantaronun geniş yelpazede insan sağlığına faydaları olduğunu ve özellikle antideprasan olarak Almanya'da yaygın olarak kullanıldığını vurguladı.
Prof. Dr. Karabulut, dünya genelinde yaygın olarak bulunan yaklaşık 700 türü olan kantaron bitkisinin aşırı soğuk veya kuru bölgeler dışında da yetişebildiğini belirtti.
Bu bitkinin çiçekli bir tür olduğunu, güneşi andıran küçük şeffaf dairelere sahip olduğunu ve içlerinde koyu kırmızı tıbbi yağ bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Karabulut, çiçeklerinin genellikle sarı, bazen siyah beneklerle noktalanmış dört veya beş taç yapraklı olduğunu, uzun filamentler üzerinde birçok stamen bulunduğunu, 3 ila 5 adet stil içerdiğini ifade etti.
Karabulut, ayrıca, meyvesinin olgunlaştığında ince siyah tohumu serbest bırakan dehiscent bir kapsül olduğunu belirtti.
Sarı kantaronun özellikle Almanya'da antidepresan olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Karabulut, bitkinin bir dizi faydasını sıraladı.
Karabulut, hafif sedatif ve antispazmodik özelliklere sahip olarak uykusuzluğa ve anksiyeteye yardımcı olduğunu, ağrı kesici ve iyileştirici özelliklere sahip olduğunu, özellikle nevralji, siyatik ve sinir hasarı sonrası iyileşmeyi desteklediğini belirtti.
Ayrıca, sarı kantaronun cilt üzerindeki yaraları, morlukları ve yanıkları iyileştirmek için yağ içine eklendiğini ifade etti. Bu bitkinin aynı zamanda güneşe karşı hassasiyet oluşturabilen özelliklere sahip olduğunu, bu özelliğin kanser tedavisinde kullanıldığını da ekledi.
Prof. Dr. Karabulut, sarı kantaronun adet sancısı, migren, hemoroit hastalığı gibi durumların tedavisine destek olduğunu ve ayrıca kilo verme sürecinde de yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca, sarı kantaronun bileşenlerinin laboratuvar ortamında virüslere karşı antiviral aktivite gösterdiğini ve Herpes salgınları sırasında kullanıldığını ifade etti.