Bu vitaminler eksikse dikkat! Uzmanından önemli vitamin eksikliği uyarısı

Anadolu Gazete Yazarı ve Fito Terapi Uzmanı Enver Baltaş, vücutta görülen vitamin eksikliklerinin işaretlerine dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri paylaştı.

Ruh ve beden sağlığının korunması için vitaminlerin doğru şekilde ve uygun dozlarda alınması önem taşıyor. Vücuttaki tüm organ ve sistemleri etkileyen vitaminlerin yetersiz alımı, farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor. Genellikle doğal yollarla alınabilen vitaminlerin takviyesi için ise mutlaka konu ile ilgili bir uzmana başvurulması gerekiyor.

Vücudun birçok fonksiyonun işlevinde sorunlar ortaya çıktığında, bunun en belirgin nedenlerinden biri vitamin eksikliğidir. Fito Terapi Uzmanı Enver Baltaş, vitamin eksikliklerinde sıklıkla görülen saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi durumların hangi vitaminlere bağlı geliştiğini, hangi vitamin eksikliğinin hangi belirtilerle ortaya çıkabileceğini tüm ayrıntılarıyla aktardı.

“Vitamin eksikliğini yaşamamak için dengeli beslenmeli ve sağlıklı gıda alımı çok önemlidir” diyen Baltaş, "Hangi vitamin eksikliğine karşı hangi gıdalar tüketilmelidir?" sorularını cevapladı.

TIRNAKTA GÖRÜLEN BEYAZ LEKELERE DİKKAT!

Baltaş, tırnaklardaki beyaz lekelerin ve kırıkların en yaygın nedeninin çinko eksikliği olduğunu ve çinkonun, tırnak sağlığı için önemli bir mineral olduğunu vurguluyor. Baltaş, “Çinko eksikliği, tırnaklarda beyaz lekelerin oluşmasına ve kırılganlığa yol açabiliyor. Bununla birlikte, beyaz lekelerin tek nedeni çinko eksikliği olmayabiliyor, bu nedenle kesin bir teşhis için doktorunuza başvurmanız önem taşıyor. Spirulina’nın içerisinde insan bünyesi için yeterli çinko mevcuttur” dedi.

SAÇLARDA GÖRÜLEN KIRIKLAR VE KAŞINTININ NEDENİ BİRDEN FAZLA VİTAMİN EKSİKLİĞİNE İŞARET EDİYOR!

Saçlardaki kırıkların, saç diplerindeki kaşıntı ve egzama gibi sorunların genellikle tek bir vitamin eksikliğine değil, bir dizi faktöre bağlı olabildiğini belirten Baltaş, “Bununla birlikte, bazı vitaminler ve mineraller sağlıklı saçlar için önem taşıyor. Örneğin: Biotin (B7 vitamini): Biotin saç sağlığı için önemli bir vitamin ve biotin eksikliği saç kırıklarına ve zayıflamasına yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

Demir: Demir eksikliği saç dökülmesine neden olabiliyor.

Çinko: Çinko, saç büyümesi ve sağlığı için önem taşıyor. Çinko eksikliği saç kırıklarına ve saç derisinde problemlere yol açabiliyor.

E vitamini: E vitamini, saç derisi sağlığı için önem taşıyor. E vitamini eksikliği saç derisinde kuruluğa ve kaşıntıya neden olabiliyor.

Bu vitaminlerin eksikliği, saç sorunlarının olası nedenleri arasında yer alıyor, ancak tam teşhis için bir doktora başvurmak gerekiyor. Saç ve saç derisi problemleri genellikle birden fazla faktörün birleşimiyle ilişkili olarak görülüyor.

Tüm bu vitamin ve minerallerin yanı sıra özel şampuan zeytin yağlı defne şampuanı saç gözeneklerini açarak kök hücrenin beslenmesine ve oksijenin kök hücreye inmesini sağlayarak güçlü bir saç oluşumunu sağlamaktadır.

VÜCUTTA MEYDANA GELEN KAŞINTININ BİRÇOK FARKLI NEDENİ OLABİLİR

Vücuttaki kaşıntının genellikle tek bir vitamin eksikliğine bağlı olmadığını ve kaşıntının birçok farklı nedeni olabileceğinin altını çizen Baltaş, bu nedenler arasında; cilt kuruluğu, alerjik reaksiyonlar, dermatit, egzama veya cilt enfeksiyonlarının bulunabileceğini söylüyor. Baltaş, vitamin eksikliklerinin genellikle kaşıntıya yol açmadığını ancak; bazı vitaminlerin sağlıklı cilt için önemli olduğunu unutmamamızın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, A vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlar cilt sağlığı için önem taşıyor. Aynı zamanda deri altı temizliği için defne hayati derecede önem taşımaktadır.

VİTAMİN EKSİKLİKLERİ TAKVİYESİ İÇİN MUTLAKA UZMAN GÖRÜŞÜ ALINMALI

Enver Bltaş'a göre, vücuttaki vitamin eksikliklerinin belirtileri çeşitli olabiliyor ve her bir vitamin eksikliği farklı belirtilerle ilişkilendirilebiliyor. Bununla birlikte, saç ve tırnaklardaki belirtiler bazı vitamin eksikliklerine işaret edebiliyor.

Vitaminlerin hangi kaynaklardan tüketildiği kadar nasıl tüketildiği de önemlidir diyen Baltaş, doğru şekilde tüketilen vitaminlerden maksimum verim alınabileceğini belirtiyor.

Baltaş, vitaminlerin yağda ve suda çözülen vitaminler olarak iki gruba ayrıldığını belirtiyor.

Yağda çözünenler: A, D, E, K vitaminleri
Suda çözünenler: B ve C vitaminleri

A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YORGUNLUK VE HALSİZLİK YAPIYOR!

A vitamini, büyüme ve gelişmede, bağışıklık sisteminde, kırmızı kan hücreleri oluşumunda, göz sağlığında etkili bir vitamindir diyen Baltaş, eksikliğinde cilt döküntüleri, yorgunluk, halsizlik, baş ve kemik ağrıları görülebilir diyor.

Uzman Baltaş A vitamini eksikliğine karşı tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıraladı:

A vitamininden zengin bir beslenme modelinde mutlaka, havuç, yumurta, süt ve süt ürünleri ve yeşillikler bulunmalıdır. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir dolayısıyla bir yağ kaynağı ile beraber tüketmek daha yüksek verimde kullanılmasını sağlar. Örneğin bol yeşillikli ve havuçlu bir salataya ilave ettiğiniz 1 tatlı kaşığı zeytinyağı salatadan daha yüksek düzeyde A vitamini almanızı sağlar.

Baltaş, “D vitamini, kemik sağlığının korunması, kan ve kemikteki kalsiyum dengesi, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde görev alan bir vitamindir. Eksikliğinde depresyon, kemik ve eklem sağlığında bozulma, mide bulantıları yaşanabilir” dedi

D vitaminin en çok balıkta bulunduğunu belirten Baltaş, ne kadar beslenmeye dikkat edilirse edilsin tam anlamıyla D vitamini eksikliğinin karşılanamayacağını belirterek, D vitamini eksikliği
En iyi kaynağı güneş veya hekim-diyetisyen iş birliğinde önerilen takviyelerdir.

Özellikle günde 15 dakika dahi güneşte olmanız D vitamini sentezi açısından çok kıymetlidir. Kıyafetlerin üzerinden ya da pencerenin arkasından vücudunuza temas eden güneş D vitamini sentezinde etkili değildir. Vücudunuzun direkt güneşe temas etmesi gerekir.
Ancak yüksek düzey güneş maruziyeti de birçok sağlık problemine yol açabilir. Bu nedenle güneşe bilinçsizce değil, kontrollü çıkılmalıdır.

Uzman Baltaş, E vitamininin hücre sağlığına önemli katkısı olduğunu vurguluyor ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynadığını belirtiyor. E vitamini eksikliğinde sindirim problemleri, kaslarda yorgunluk hissi gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini açıklıyor.

E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE KARŞI TÜKETİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Baltas E vitamini eksikliğine karşı tüketilmesi gereken besinleri açıkladı: E vitamininden zengin bir beslenme modelinde; bitkisel yağlar, Kabuklu yemişler, tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler bulunmalıdır. “B grubu vitaminleri B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7 (biyotin), B9 (folik asit, folat), B12 (kobalamin) vitaminlerinden oluşur. Genel olarak B grubu vitaminleri protein ve yağ sentezinde, alyuvar sentezinde, sinir sisteminde, hücresel sentezde, enerji metabolizmasında, cilt ve saç sağlığında rol alır. Eksiliğinde yorgunluk, cilt ve saç problemleri, uyku bozuklukları, depresyon, zihinsel karmaşa gibi problemler görülebilir.

Baltaş, “B vitaminleri grubunun en çok olduğu besinleri sıraladı: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 vitaminleri en çok ekmek, makarna, bulgur gibi tahıl grubunda, kurubaklagillerde, hayvansal gıdalarda ve bazı meyve sebzelerde bulunmaktadır” dedi.

Baltaş, “Özellikle haşlanan suyun dökülmesi ciddi B vitamini kayıplarına yol açabilir. Makarna, buğday, kurubaklagil haşlıyorsanız haşlama suyunu dökmeyin. Birçok vitamin haşlama sırasında suya geçecektir. O suyu çorbalarınızın kıvamını ayarlarken kullanabilirsiniz. Ancak vitamini verimli kullanmak adına çorbalara eklerken suyu yeniden bir ısıl işleme maruz bırakılmamasını” tavsiye etti.

Özellikle zihinsel performans ve hafıza konusunda önemli bir vitamin olan B12 vitamininden ayrıca bahsetmek önemli olduğunu belirten Baltaş, “B12 eksikliğinde zihinsel karmaşa ve hafıza problemleri, deri ve dilde anormallikler, anemi meydana gelebilir. B12 en çok hayvansal gıdalarda bulunur: et, süt, yumurta, peynir B12 vitamininden zengindir. Hassas bir vitamin olduğu için ısıda bir miktar kayıplar görülebilir” açıklamasında bulundu.

NOT: Tüm bu gıdaları tüketelim. fakat Tam beslenme için spirulina desteği sağlıklı beslenme için çok önemli .Temizlik için ise zeytin yağlı defne şampuanını tavsiye ederim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri