Çiğ süt içmek trend oldu: Uzmanlar uyardı!

Sosyal medyada pastörize edilmemiş çiğ süt içme trendinin yayılması, uzmanları endişelendiriyor. TikTok platformunda çiğ sütün besin değerine övgüler yapılırken, mikroorganizmalarla bulaşabilecek enfeksiyonlara dikkat çekilmiyor.

Son günlerin en büyük trendlerinden biri hâline gelen çiğ süt içme modası, ABD'de tüketicileri, çiftçileri ve doktorları karşı karşıya getirdi. Birçok eyalette çiğ süt satışının gerçekleştiği ifade edilirken, fitness fenomeni Paul Saladino'nun çiğ sütü marketten alınan pastörize sütten üstün tuttuğunu söyleyerek bu trendi desteklediği bildiriliyor.

GEÇMİŞTE ÇİĞ SÜTTEN BEBEKLER ÖLÜYORDU

Uzmanlar, çiğ süt trendine karşı endişelerini dile getirirken, sütün pastörize edilmesinin 20'nci yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biri olduğunu belirtti. Geçmişte çiğ inek sütü verilen bebeklerin öldüğünü hatırlatan Nestle, sütün pastörize edilmesinin işlenmiş gıda olduğunu göstermediğini vurguladı. Çiğ süt trendini bilgisizliğin bir parçası olarak değerlendiren uzmanlar, pastörize edilmemiş sütün işlem görmediğini, 75 dereceye kadar ısıtılıp soğutulup mikroplardan arındırılmadan tüketildiğini ifade etti.

Uzmanlar, çiğ sütün besleyiciliği konusunda somut bir kanıt olmadığını belirtiyor ve aynı zamanda çiğ sütün içerisinde campylobacter, cryptosporidium, E coli, listeria, brusella ve salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabileceği ve bu mikropları insanlara bulaştırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri