Domates neden bu kadar sağlıklı?

Dünya çapında 10 binden fazla domates çeşidi bulunuyor ve domatesin en popüler türleri arasında ise; Roma domatesleri, biftek domatesleri, Brandywine domatesleri, yeşil domatesler, yadigâr domatesler, üzüm domatesleri, asma domatesleri ve kiraz domatesleri yer alıyor.

ÖZEL HABER: HALİL METİN

Domates çeşitleri salatalarda ve sandviçlerde, çorba olarak ya da ketçap, salça, sos haline getirilerek pizza veya makarnayı kaplamak için kalın soslara dönüştürülerek tüketiliyor.

Konserve olarak da tüketilen domatesler, tek başlarına atıştırmalık olarak da tercih ediliyor. Birçok çeşit olarak kullanılan domatesler sağlık açısından da önemli faydalar sağlıyor.

DOMATES SAĞLIĞINIZ İÇİN İYİ Mİ?

Domates tüketimi likopen olarak bilinen güçlü bir antioksidanın varlığı nedeniyle kansere yakalanma riskini azaltıyor. Bu antioksidanın çoğu domates çeşidine "zengin kırmızı rengini" veren şey olduğunu, ancak aynı zamanda domateslerin prostat kanseri gibi bazı kanserleri önlediği de biliniyor. 2015'te yapılan 26 çalışmanın gözden geçirilmesinin ardından bilim insanları günlük 9-21 miligram likopen tüketiminin prostat kanseri riskini azaltmada çok faydalı olduğu görüşüne ulaştı.

Domateste bulunan likopenin "kronik enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu” da araştırma sonuçlarında yer aldı. Domateslerin kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan ve aynı zamanda "kas kasılması ve hücresel denge için önemli" bir mineral olan potasyum açısından zengin olduğu da biliniyor.

Domatesin diyet lifi bakımından da yüksek olması daha uzun süre tok hissetmenize, sindirimi iyileştirmenize ve kan şekeri seviyenizi daha dengeli tutmanıza yardımcı olabilir.

Domatesler ayrıca "vücutta A vitaminine dönüşen ve sağlıklı büyüme ve yaşlanmayı destekleyen" beta karoten içeriyor. Ayrıca folat, bakır, manganez, protein, niasin ve K vitamini de içeren domatesler, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı oluyor.,

HER GÜN DOMATES YEMEK DOĞRU MU?

Birçok faydasından dolayı, alerji risklerini belirlemek koşuluyla domatesin diyete dahil edilmesi neredeyse her zaman bir artı olarak tavsiye ediliyor.

Domates yemenin faydaları olduğu gibi riskleri de var. Çimen polenine alerjisi olan kişiler için domates tüketmek zararlı olabiliyor. Bazı insanların domates yerken göz önünde bulundurması gereken bir başka potansiyel dezavantaj da mide ekşimesinden kaçınmaya çalışmasıdır. Eğer asit reflüsü ile mücadele ediyorsanız, domates yüksek asitliği nedeniyle semptomları şiddetlendireceğinden bundan kaçınmanız gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri