DSÖ uyardı: Bu virüs hala tehdit oluşturuyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mpox (eski adıyla Maymun çiçeği) virüsünün küresel çapta yayılmaya devam ettiğini belirtti ve önemli bir uyarıda bulundu. DSÖ'nün 35. durum raporuna göre, Haziran 2024 itibarıyla 26 ülkede 934 yeni laboratuvar onaylı Mpox vakası bildirildi.

Bu vakaların sonucunda 4 kişi yaşamını yitirdi. Rapor, virüsün küresel ölçekte hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Rapora göre, Afrika bölgesinden 567, Amerika'dan 175, Avrupa'dan 100, Batı Pasifik'ten 81 ve Güneydoğu Asya'dan 11 Mpox vakası bildirildi. Doğu Akdeniz bölgesinde ise vaka kaydedilmedi. Ülkelerden gelen vaka bildirimlerinin azaldığı belirtilse de, mevcut verilerin gerçek vaka sayısını yansıtmayabileceği ifade ediliyor.

Özellikle Afrika'daki vakaların yüzde 96'sının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden olduğu dikkat çekiyor. Mpox virüsü genellikle kemirgen hayvanlarla veya enfekte bireylerle temas yoluyla bulaşıyor. Cilt döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı giysiler ve diğer eşyalar, veya vücut sıvıları virüsün yayılmasına neden olabiliyor. Virüsün belirtileri enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor.

Belirtiler arasında yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzeyen cilt kabarcıkları bulunuyor. Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılabiliyor. Çoğu vaka hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşebiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri