Dubai çikolatasının içine bakın ne katıyorlar! Aman dikkat!

Son dönemde giderek artan gıda hileleri, hem sağlık hem de güvenlik açısından ciddi endişelere yol açıyor. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun ve Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, özellikle pahalı gıda ürünlerinde artan taklit ve tağşiş vakalarına dikkat çekerek, tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığının, "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" ve "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listelerinin kamuoyuna açıklanmasının ardından, gıda güvenliği konusunda endişeler arttı. Bu listeyle ilgili yapılan açıklamalarda, özellikle zeytinyağı, et ve et ürünleri, süt ürünleri, bal ve baharatlarda sıkça hile yapıldığı vurgulandı.

Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, "En çok hilesi yapılan gıdalar içerisinde maddi değeri en yüksek olanlar karşımıza çıkıyor" dedi.

Ercoşkun, bu ürünler arasında özellikle zeytinyağı, et ve et ürünleri, süt ürünleri, baharatlar ve bal gibi ürünlerin yer aldığını belirtti.

Ercoşkun, gıda hilelerine dair önemli bilgiler de verdi.

"Zeytinyağına farklı bitkisel yağlar karıştırılması, Türkiye'de en sık karşılaşılan hilelerden biridir" diyen Ercoşkun, zeytinyağının kalitesiz yağlarla karıştırılmasının, hem ekonomik hem de sağlık açısından ciddi tehlikelere yol açabileceğine dikkat çekti. Etlerde ise kanatlı ve tek tırnaklı hayvan eti kullanılarak hile yapılabildiğini belirten Ercoşkun, "Kırmızı etlerde en yaygın hile, bu tür etlerin karıştırılması ve iç organ etlerinin et olarak satılmasıdır" dedi.

BALDA ŞEKER VE NİŞASTA ŞURUPLARI, ÇİKOLATADA HİLE!

Ercoşkun, balda ise şekerli karışımlar, nişasta şurupları veya fruktoz şurubu gibi maddelerin kullanıldığını söyledi. Balın doğal bir ürün olarak sunulmasına rağmen, içinde yapılan bu tür hilelerin, tüketicinin sağlığını riske attığını belirtti.

Dubai çikolatası tüketiminin artmasının ardından, çikolatada da hilelere rastlanmaya başlandığını belirten Ercoşkun, "Dubai çikolatasında, antepfıstığı yerine yeşile boyanmış bezelye veya süs fıstığı kullanıldığını biliyoruz. Süt ürünlerinde ise, ürünlerin daha fazla su tutabilmesi için içerisine nişasta gibi maddeler katılıyor." diye belirtti.

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, tüketicilerin şüpheli bir durumla karşılaştıklarında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne veya Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı "Alo 174" hattına şikayetlerini iletmeleri gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri