Düzensiz beslenme diş çürüklerine yol açıyor

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla milyonlarca öğrenci okullara geri döndü. Ancak, özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için beslenme düzeninin okul ortamında bozulması diş sağlığı açısından ciddi riskler doğurabiliyor. Diş Hekimi Tunahan Ulaş, düzensiz ve sağlıksız beslenmenin çocuklarda diş çürüklerine ve diş kayıplarına neden olabileceğini vurguladı.

Diş doktoru Tunahan Ulaş, okul kantinlerinde sunulan sağlıksız yiyecekler konusunda velileri uyardı. Çocukların abur cubur, çikolata, bisküvi ve meyve sularından uzak tutulması gerektiğini belirten Ulaş, bu tür gıdaların diş çürüklerine yol açabileceğini söyledi. Çocukların beslenme çantalarına elma gibi lif açısından zengin meyvelerin konulmasının, diş temizliğine fiziksel olarak katkı sağlayabileceğini ifade etti. "Düzenli ağız bakımı ve diş fırçalama, çürükleri önlemenin en önemli yoludur. Çocuklar okula gitmeden önce ve özellikle yatmadan önce dişlerini mutlaka fırçalamalıdır." dedi.

DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI ERKEN YAŞTA KAZANILMALI

Diş fırçalamanın belli bir yaştan sonra değil, doğumdan itibaren başlanması gerektiğini vurgulayan Ulaş, "Bebeklerin ağız bakımı, anne ve babalar tarafından yapılmalıdır. Özel bebek diş fırçaları kullanılabileceği gibi, temiz bir tülbent yardımıyla da bebeklerin ağız temizliği sağlanabilir. Bu alışkanlığın erken yaşta kazanılması, ilerleyen dönemlerde diş sağlığını korumada büyük rol oynar." dedi. Ayrıca, süt dişlerinin çürüklerinin kalıcı dişlere zarar verebileceğini ve bu nedenle mutlaka tedavi edilmeleri gerektiğini belirtti.

DÜZENLİ DİŞ KONTROLLERİ ŞART

Ulaş, çocukların 6 ayda bir diş hekimine götürülmesinin önemine dikkat çekti. Düzenli kontrollerin hem diş çürüklerinin erken tespitini sağladığını hem de çocukların diş hekimi korkusunu yenmelerine yardımcı olduğunu belirtti. "Süt dişleri nasıl olsa düşecek diye çürümeye bırakmak büyük bir yanlıştır. Çünkü süt dişlerinin erken kaybı, kalıcı dişlerin düzgün çıkmasını engelleyebilir." diyerek, erken müdahalenin önemini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri