ECDC tarafından düzenlenen çevrimiçi seminerde, Avrupa'daki maymun çiçeği virüsü durumu ele alındı. ECDC uzmanı Orlando Cenciarelli, mevcut durumu değerlendirerek, genel nüfus için riskin "çok düşük bir olasılık" ve "düşük bir etki" olarak belirlendiğini açıkladı. Ancak, virüsle temas etmiş kişilerde riskin daha yüksek olduğunu ve özellikle bağışıklığı düşük veya altta yatan başka bir hastalığı olan bireylerde hastalığın daha ciddi seyredebileceğini vurguladı.
İSVEÇ'TE TEK VAKA, DAHA FAZLA İTHAL VAKA BEKLENİYOR
Cenciarelli, 15 Ağustos'ta İsveç'te tespit edilen tek vakayı hatırlatarak, "Daha fazla ithal vakanın görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin bu tür vakaları ele almaya ve ikincil bulaşmayı önlemeye hazır olması önemlidir," dedi.
AŞILAMA YALNIZCA GEREKEN DURUMLARDA ÖNERİLİYOR
Maymun çiçeği virüsüne karşı aşılamanın yalnızca enfeksiyon riski taşıyan, ağır hastalık geçirme olasılığı olan veya bulaşma riski yüksek bölgelere seyahat eden kişiler için önerildiğini belirten Cenciarelli, aşının geniş çapta uygulanmasının şu an için gerekli olmadığını ifade etti.
2022'DE 27 BİN VAKA VE 10 ÖLÜM
Seminere katılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sorumlusu Marc-Alain Widdowson, 2022 yazında Avrupa'da toplam 27 bin vaka görüldüğünü ve 10 ölüm kaydedildiğini hatırlatarak, kıtanın virüsten korunma konusunda yeterli kapasiteye sahip olduğuna inandıklarını söyledi.
M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşıyor. Vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi ve eşyaları kullanmak, virüsün başlıca bulaşma yolları arasında yer alıyor. İlk belirtiler 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler ile kendini gösteriyor.
Özel bir tedavisi olmayan bu hastalık, antiviral ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor. DSÖ, 2022'de maymun çiçeği hastalığının adını "mpox" olarak değiştirdi ve bu virüsle ilgili uyarılarına devam ediyor.