En büyük çiçek türü: Ceset Çiçeği!

Ceset Çiçeği ismi ilk kez duyanını şoka uğratıyor. Nasıl yani, neden Ceset Çiçeği? Bir çiçeğin adı neden 'Ceset' olur ki?.. Ancak bu türün en büyük özelliği yine kendi ismini belirlemiş durumda.

Ceset Çiçeği ismi ilk kez duyanını şoka uğratıyor. Nasıl yani, neden Ceset Çiçeği? Bir çiçeğin adı neden 'Ceset' olur ki?.. Ancak bu türün en büyük özelliği yine kendi ismini belirlemiş durumda. Salgıladığı kimyasallardan dolayı, bu çiçeceğimize 'ceset' demişiz. Demek ki, 'ceset gibi kokuyorsun' lafı boşa değilmiş...

CESET ÇİÇEĞİ NEDİR?

Bizler, her çiçek güzel kokar diye düşünürüz ama yanılırız. Bunun en büyük örneği de bu çiçek. Ceset Çiçeği. Bu çiçek, çürümekte olan bir et gibi kokar. Öyle bir koku salgılar ki insanı tiksindirme, 'öğ' deme noktasına kadar getirir.

Bu çiçeğin, tabiri caiz ise 'iğrenç' kokmasının en büyük nedeni, çürüyen et kokusuna sebep olan kimyasalları salgılaması ve leş yiyici böcekleri (özellikle sinekleri) üzerine çekmesidir.

Et bulma hayalleriyle bitkiye konan böcekler, bu süreç içerisinde üzerine bitkinin polenleri bulaşmaktadır ve bu sayede bitki, tozlaşma ve döllenme işlemini gerçekleştirebilmektedir.

CESET ÇİÇEĞİ DE HAYALLERİ SUYA DÜŞÜRÜR

Böceklerin hiçbir avantajı olmayan bu durum, sadece Ceset Çiçeği'ne yarar sağlar. Tek taraflı faydacı, diğer tarafın ise yarar veya zarar görmediği (eğer böceklerin zaman/enerji kaybını saymazsak) bir karşılıklı ilişki evrimine örnek gösterilir. Buna bilimde "komensal ilişki" denir.

EN BÜYÜK ÇİÇEK TÜRÜ: CESET ÇİÇEĞİ

Bu türün "en büyük çiçek türü" olmasının sebebi ise, diğer dev leş çiçeği olan Amorphophallus titanum ve benzeri türlerin esasında çiçek kümelerinin bir araya gelmesiyle o şekilde büyük boyutlara ulaşmasıdır. Bu tür ise gerçekten tek bir çiçeğinin bu kadar büyük olmasıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

1 dolar kaç TL? Dolar kaç TL oldu? Dolar ne kadar arttı? Güncel dolar fiyatı ne kadar 2023
Ankara güncel benzin fiyatları 2023! Ankara motorin güncel fiyatı ne kadar? Ankara LPG kaç TL oldu? 2023 güncel
Değişimin ayak sesleri bangır bangır geliyor: Topun ucunda bu sefer Meral Akşener var!

Yaşam ve Sağlık Haberleri