Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, enerji içeceklerinin sporcu içeceği olmadığını özellikle vurgulayarak, “Bir litre enerji içeceğinde yaklaşık 40 ila 60 gram şeker ve bir fincan kahvedeki kafeinin yaklaşık 10 katı kadar kafein bulunmaktadır. Bu durum, uzun vadede böbrek, karaciğer hastalıkları ve şeker hastalığı riskini artırabilir” dedi.
“ŞEKER HASTALIĞINA ZEMİN HAZIRLIYOR”
Enerji içeceklerinin özellikle gençler arasında bilinçsiz bir şekilde tüketildiğini ifade eden Ercoşkun, bu ürünlerin kısa süreli enerji ve uyanıklık sağlasa da uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. “Gençler ve sporcular bu içecekleri bilinçsizce tüketiyor. İçerdikleri yüksek miktardaki şeker, şeker hastalığı riskini artırıyor. Ayrıca, bu ürünler karaciğer ve böbreklere de zarar verebiliyor” diye konuştu.
“ENERJİ İÇECEĞİ SPORCU İÇECEĞİ DEĞİLDİR”
Enerji içeceklerinin sporcu içeceği olmadığını bir kez daha hatırlatan Ercoşkun, bu içeceklerin hamileler, 18 yaş altındaki bireyler ve alkolle birlikte kullanılmaması gerektiğini söyledi. “Enerji içeceği ambalajlarında da belirtiliyor; bu ürünler sporcu içeceği değildir. Ancak birçok kişi bu ürünleri sporcu içeceği olarak algılıyor ve bu da ciddi yanlış anlamalara yol açıyor” dedi.
KISA SÜRELİ RAHATLAMA, UZUN SÜRELİ SORUNLAR
Enerji içeceklerinin kaslarda kısa süreli rahatlama sağladığını ancak uzun vadede daha fazla yorgunluğa sebep olduğunu ifade eden Ercoşkun, bu ürünlerden beklentilerin karşılanmaması halinde tüketicilerin psikolojik sorunlar yaşayabileceğini vurguladı. Sporcu içecekleri ile enerji içecekleri arasındaki farklara dikkat çeken Ercoşkun, “Sporcu içecekleri kasların ihtiyaç duyduğu mineraller ve bileşenleri içerir. Ancak enerji içeceklerinde bu tür faydalı içerikler bulunmaz” diye konuştu.