Gastroenteroloji Nedir? Gastroenteroloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir? Gastroenteroloji Doktoru Neye Bakar?

Pankreas, yemek borusu, mide, kolon ve rektum, safra yolları ve safra kesesi, karaciğer, ince bağırsak gibi organların hastalıklarını ya da normal işleyişlerini, fonksiyonlarını, çalışma şeklini inceleyen dala gastroenteroloji denir

Gastroenteroloji bölümü zaman zaman farklı bölümlerle karıştırılsa da oldukça merak uyandıran bir bölümdür. Pek çok kişi bu bölümün yalnızca mide içerisinde oluşan rahatsızlıkları kapsadığını düşünüyor. Fakat gastroenteroloji vücut içerisinde bilinmeyen pek çok alan ile ilgileniyor.

GASTROENTEROLOJİ NEDİR?

Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, safra kesesi ve yolları, sindirim sistemi organlarıyla alakalı hastalıkların ve bu organların sağlığını, işleyişini, fonskiyonlarını inceleyen tıp bölümüdür. Tıptaki bilimler, vücudu bölümlere ayırıp türlü uzmanlık alanlarını belirlediği bilinen bir gerçek. Bu uzmanlık alanları içerisinde gastroenteroloji de önemli bir yer tutuyor. Gastroenteroloji, insan bedeninin en önemli sistemlerinden birisi olan sindirim sistemi üzerinde uzmanlık yapılan bir tıp bölümüdür.

GASTROENTEROLOJİ BÖLÜMÜ HANGİ HASTALIKLARA BAKIYOR?

Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, sindirim sisteminin tüm organları, safra yolları ile ilgilenen bir tıp bölümüdür. Gastroenteroloji bölümünün ilgilenmiş olduğu diğer organlar; mide, bağırsak, yemek borusu, kalın bağırsak, ince bağırsak, karaciğer, pankreas, anüs, safra kesesi şeklinde söylenebilir. Bu organlarla alakalı olan bütün hastalıkların teşhis ve tedavi sürecini üstlenen bir tıp bölümüdür.

GASTROENTEROLOJİ UZMANI VE DOKTORU NEYE BAKAR?

Gastroenteroloji uzmanı ve doktorunun baktığı hastalıklar bir hayli fazladır. Gastroenteroloji uzmanı ve doktorunun ilgilendiği alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

- Yutma zorluğu,
- Kanlı dışkının yapılması
- Reflü,
- Pankreas kanseri,
- Yemek borusu kanseri,
- Mide kanseri,
- İnce ve kalın bağırsak kanseri,
- Yemek borusuna yabancı bir cismin kaçması,
- Dışkıda normal olmayan rengin varlığı,
- Aşırı gaz,
- Şişkinlik,
- Çamaşır suyu gibi zararlı yağ çözücülerin neden olduğu durumlar,
- Mide yanması,
- Mide ülseri,
- Mide ekşimesi,
- Hazımsızlık,
- Uzun süreli ve geçmeyen karın ağrısı, kramplar,
- Uzun süreli ve geçmeyen kusma, bulantı,
- Karaciğer hastalıkları,
- Karaciğer yağlanması,
- Safra kesesi taşı,
- Safra kesesi hastalıkları,
- Sarılık,
- Dışkı yapmada zorluk ve bağırsak düğümlenmesi gibi hastalıklara gastroenteroloji bölümü bakmaktadır.

GASTROENTEROLOJİ BÖLÜMÜNÜN İLGİLENDİĞİ HASTALIKLAR HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ

Gastroenteroloji bölümü birçok hastalıkla ilgiliniyor. İlgilendiği başlıca hastalıkları saymak ve tanıtmak gerekirse kısaca şunları söyleyebiliriz:

- İnce bağırsak hastalıkları: İnce bağırsak içerisinde ortaya çıkan ülser ve bu ülserin neden olduğu kanamalar, çölyak rahatsızlığı, ince bağırsağın dar olmasına sebebiyet veren ülserlerin zor iyileşmesi, crohn hastalığı, ishal, ince bağırsak tüberkülozu gibi ince bağırsak rahatsızlıklarıyla gastroenteroloji bölümü ilgilenir.

- Mide hastalıkları: Mide kanseri, mide ülseri, mide kanaması, gastrit, mide içerisinde oluşan polipler, mideye kaçabilecek herhangi delici, batan yabancı cisim gibi her çeşit mide sorunları adına gastroenteroloji bölümüne başvurmak gerekir. Mide içerisinde ortaya çıkan anormal her türlü vaziyet dikkate alınmalıdır. En ufak belirtiler, en büyük sorunların habercisi olabilir.

- Kolon (kalın bağırsak) hastalıkları: Spastik kolon, divertiküller, ülseratif kolit, polip oluşumu, crohn hastalığı, kolon kanseri, kalın bağırsak kanaması, kolon kanseri gibi karaciğer hastalıklarının teşhisi ve tedavi süreci ile gastroenteroloji ilgilenmektedir.

- Anal ve pankreas hastalıkları: Pankreatit, pankreas kanserlerinin tümü, rektum kanseri, hemoroid, anal fissür gibi rahatsızlıklara gastroenteroloji bölümü bakmaktadır.

- Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları: Uzun süreli ya da kısa zamanlı oluşan hepatit, karaciğer kanaması, siroz, sirozun sebep olduğu kanda asit birikmesi, sirozun oluşmasından sonra meydana gelen karaciğer kanseri, siroz oluşumundan sonra ortaya çıkan böbrek yetmezliği gibi karaciğer hastalıklarıyla alakalı korunma, teşhis ve tedavi işlemleri, bu bölüm tarafından incelenmektedir. Bunun dışında safra kesesi kanseri, safra yollarının tıkanması, safra kesesi taşları gibi rahatsızlıklarla da bu bölüm ilgilenmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri