Gebeliğin ilk üç ayında, bebeğin gelişim süreci ve rahmi tutan bağlardaki gerginlik nedeniyle kasıkta ağrılar meydana gelebilir. Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Arık, bu ağrıların genellikle adet dönemine benzer bir şekilde ortaya çıkabileceğini ifade ediyor. Bu dönemde, rahmin ve bebeğin büyümesine bağlı olarak kasıklarda hafif ağrılar hissedilebilir. Bu durum genellikle normal kabul edilir ve endişe gerektirmez. Eğer rahim ağzında açılma, erken doğum ya da düşük riski yoksa bu ağrılar normal kabul ediliyor.
Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde ise rahmi yerinde tutan bağlardaki gerginlik nedeniyle ağrılar oluşabilir. Bu ağrılar genellikle hareket ederken veya vücudu döndürürken hissedilen batma tarzında olabilir. Bu dönemde, bebeğin pelviste bir ağırlık oluşturmasıyla çatıda baskıya bağlı ağrılar ortaya çıkabilir. Dr. Arık, bu durumların normal olduğunu ancak anne adayının muayene edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
Gebeliğin ilerleyen haftalarında, rahim çatısındaki kemiklerde genişleme, esneme ve eklemlerde açılma meydana gelebilir. Bu durum, bebeğin doğum için hazırlık aşamasında ortaya çıkar ve mesanenin üzerinde baskıya bağlı olarak ağrılara neden olabilir. Ancak, bu ağrıların normal doğum sürecinin bir parçası olduğu belirtiliyor.
Op. Dr. Esra Arık, kasık ağrılarının gebelik dışı faktörlere de bağlı olabileceğini ifade ediyor. Gebelikle birlikte vücutta meydana gelen değişiklikler, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek problemleri ve bel fıtığı gibi rahatsızlıkları şiddetlendirebilir. Bağırsak problemleri de kasık ağrısına yol açabilir. Bu durumda, hastanın mutlaka muayene edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Arık, eğer rahim ağzında açılma, erken doğum tehdidi veya düşük riski yoksa, ağrıların normal kabul edilebileceğini belirtiyor.
Tedavi olarak, magnezyum desteği veya hafif ağrı kesicilerin kullanılabileceğini söyleyen Dr. Arık, anne adayına dinlenme öneriyor. Eğer ağrılar devam ederse, fizik tedaviye başvurmanın bir seçenek olabileceğini ekliyor.