Geçici görme bulanıklığına dikkat!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, diyabetin kontrol altına alınmadığı takdirde gözde ciddi kalıcı hasarlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

"Diyabetik" retinopati adı verilen bu hastalık, kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşlerin retina damarlarını etkilemesiyle gelişiyor ve görme kaybına sebep olabiliyor.

Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastalığına sahip kişilerde diyabetik retinopati görülme sıklığının arttığını belirten Op. Dr. İpçioğlu, diyabeti olan her bireyin bu göz hastalığı riski taşıdığını söyledi.

Opr. Dr. İpçioğlu, "Diyabeti olan herkesin, en az yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesi yaptırması gerekir. Ne kadar uzun süre diyabet hastası olursa, diyabetik retinopati gelişme riski o kadar yüksek olur" dedi.

GÖZ MUAYENELERİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Diyabet teşhisi konan her hastanın, tedavi sürecinin bir parçası olarak göz muayenesine tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Adnan İpçioğlu, diyabet hastalarının rutin göz muayenelerine devam etmelerinin önemini belirtti. Op. Dr. İplikçioğlu, özellikle göz dibi muayenelerinin, retinada meydana gelen olası değişikliklerin erken tespiti açısından kritik olduğuna dikkat çekti.

Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Diyabet teşhisi konduktan sonra, ilk yıl içinde göz muayenesi yapılmalı ve sonrasında her yıl düzenli kontrol sağlanmalıdır. 5 yıldan fazla diyabet hastalığı olan kişilerde göz muayenesi sıklığı 6 aya kadar indirilebilir. Göz dibi problemleri tespit edilen hastaların ise 3 ayda bir göz muayenesi yaptırması gerekmektedir" dedi.

LAZER TEDAVİSİ İLE GÖRME KAYBI ÖNLENEBİLİR

Diyabetik retinopati tedavisinde etkili tek yöntemin "lazer fotokoagülasyon" olduğunu belirten Op. Dr. İpçioğlu, bu tedavi yönteminin retina damarlarındaki hasarları onarmak ve yeni kanamaların oluşumunu engellemek için kullanıldığını söyledi. Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Lazer tedavisi, retina dokusunun yeterince beslenemediği bölgelerdeki uyarıları baskılar, böylece yeni damar oluşumunun ve kanamaların önüne geçer. Erken teşhis ile uygulanan lazer tedavisi, ciddi görme kayıplarını engellemenin en etkili yoludur" ifadelerini kullandı.

GEÇİCİ GÖRME BULANIKLIĞINA DİKKAT!

Diyabet hastalarında sıklıkla görülen bulanık görme şikâyetinin, genellikle kan şekeri seviyelerinin yüksek olmasından kaynaklandığını belirten İpçioğlu, bu tür bulanıklıkların geçici olduğunu ve kan şekeri kontrol altına alındığında birkaç hafta içinde düzelme göstereceğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri