Gıdalarda tuz ve şeker azaltımı, ambalaj işaretleri ve bağışıklık için takviyeler üzerine önemli bilgiler

Tarım ve Orman Bakanlığının web sitesinde yer alan “Bunları Biliyor muydunuz?” köşesinde, vatandaşların gıdalarla ilgili öğrenmek istedikleri bilgiler derleniyor. anadolugazete.com.tr olarak, bu bilgileri sizler için toparlamaya devam ediyoruz. Her gün üç soru ve üç cevap ile okuyucularımıza rehberlik ederek, merak edilen konulara açıklık getiriyoruz.

ÖZEL HABER :MURAT BÖLÜK

İnsan sağlığını ilgilendiren konularda bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bugün 'Gıdalarda tuz ve şeker miktarının azaltılması yönünde çalışmalar yapılıyor mu? Gıda ambalajları üzerinde yer alan üçgen içerisindeki rakamlar ne anlama geliyor? Virüslere karşı etkili takviye edici gıda var mıdır?' sorularına cevap arayacağız.

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ VE SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararları konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Özellikle kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının başında yüksek tuz tüketimi geliyor. Peki, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu konuda ne diyor? DSÖ’nün günlük tuz tüketim miktarı hakkında önerileri nelerdir? Ayrıca tuz ve şeker tüketimine dair yürüttüğü çalışmaların sonuçları nelerdir? Bu sorulara yanıt vererek, sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gerekenleri gözden geçireceğiz.

GIDA AMBALAJLARINDAKİ İŞARETLERİN ANLAMLARI

Bir diğer önemli konu ise gıda ambalajları üzerindeki işaretlerin ne anlama geldiği. Tüketicilerin gıda alışverişi sırasında karşılaştıkları bu sembollerin sağlık, güvenlik ve kalite açısından hangi bilgileri içerdiğini açıklayacağız. Bu işaretlerin anlamlarını bilmek, doğru ve sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olabilir.

SOĞUK KIŞ GÜNLERİ İÇİN BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN GIDALAR

Son olarak, yaklaşan soğuk kış günlerinde vücudun bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebileceğimizi inceleyeceğiz. Virüsler ve bakterilere karşı vücut direncini artırmak için hangi gıdaların ve takviyelerin etkili olduğunu araştırıyoruz. Sağlıklı bir kış geçirmek için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmenin tam zamanı!

GIDALARDA TUZ VE ŞEKER MİKTARININ AZALTILMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR MU?

Dünya Sağlık Örgütünün tavsiye ettiği kişi başı günlük tuz miktarı 5 gramdır. Ülkemizde 2008 yılında kişi başı tuz tüketimi günlük 18 gram iken Bakanlıkça yapılan mevzuat düzenlemeleri ile kişi başı tuz tüketimi 2020 yılında 10 gramın altına düşürüldü. Bakanlığın tuz azaltma çalışmaları devam ediyor.

Gıdalarda tuz ve şeker miktarının azaltılması ve halkın daha sağlıklı gıda tüketmelerine yönelik ekmek, kırmızı pul biber, kavurma, salça, peynir, zeytin vb. ürünlerde tuz miktarı azaltıldı. Tuz etiketlerinde “Tuzu Azaltın, Sağlığınızı Koruyun” ifadesi zorunlu hale getirildi; meyve suyunda ise ilave şeker kullanımı yasaklandı.

GIDA AMBALAJLARI ÜZERİNDE YER ALAN ÜÇGEN İÇERİSİNDEKİ RAKAMLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Gıda ambalajı olarak kullanılan plastik madde ve malzemelerin üzerinde üçgen şeklindeki geri dönüşüm sembolü içinde bulunan rakamlar, plastik malzemelerin hangi hammaddeden yapıldığını gösteriyor. Gönüllü bir uygulama olan bahse konu numaralandırma işlemi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görev kapsamında bulunuyor.

VİRÜSLERE KARŞI ETKİLİ TAKVİYE EDİCİ GIDA VAR MIDIR?

Bakanlığın sayfasında yer alan bilgilere göre, virüslere karşı takviye edici gıda konusunda şunlara yer verildi:

"Takviye edici gıdalar normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının (bitki özlerin) tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler olup bu ürünler ilaç değildir ve ilaç amaçlı kullanılması uygun değildir. Bu kapsamda takviye edici gıdaların etiketinde 'İlaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz.' ifadesinin yer alması zorunludur."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri