Güneş gözlüğü alacaklar aman dikkat! Uzmanlar uyarıyor!

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Burak Akkoyun, yaz aylarında artan güneş gözlüğü kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Dr. Akkoyun, düşük kaliteli ve sahte güneş gözlüklerinin gözde kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceğine işaret etti.

Güneş ışınları içinde bulunan ultraviyole (UV) ışınlarının gözlere zarar verebileceğine dikkat çeken Dr. Akkoyun, “Özellikle yaz aylarında, Siirt gibi güneş ışınlarının yoğun olduğu ve sıcaklıkların yüksek olduğu bölgelerde UV ışınları gözlerde çeşitli zararlara neden olabilir. Gündüz saat 10.00 ile 15.00 arasında UV ışınlarına en fazla maruz kalırız.” dedi.

Ultraviyole ışınlarının gözdeki etkileri hakkında bilgi veren Dr. Akkoyun, “UV ışınları hem korneada hem de retina gibi gözün arka kısmında çeşitli hasarlara yol açabilir. Sarı nokta hastalığı gibi ilerleyici görme kaybına neden olan durumlar, ayrıca halk arasında 'göz eti' olarak bilinen pterjium hastalığı ve korneada farklı göz hastalıkları görülebilir. UV ışınlarının yüzde 70’ini hayatımızın ilk 30 yılında alırız, bu dönemlerde dış ortamda daha fazla zaman geçiririz. Çocuklara 15 yaşından itibaren güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı kazandırmalı ve sıcak havalarda şapka takmalarını sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

Dr. Akkoyun, markasız ve kalitesiz güneş gözlüklerinin, genellikle uygun fiyatlı oldukları için tercih edildiğini ancak bu tür gözlüklerin UV ışınlarından koruma sağlamadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu tür gözlükler, gözleri UV ışınlarından yeterince korumadıkları için aslında gözlere daha fazla zarar verebilir. Yıllar içinde çeşitli göz hastalıklarına neden olabilirler. Bu nedenle, kaliteli ve UV ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş gözlüklerini tercih etmek önemlidir.”

İnternet üzerinden satılan gözlüklerle ilgili de uyarılarda bulunan Optisyen Ömer Alkaş, şöyle konuştu:

“Son dönemde internet üzerinden satılan gözlüklerde sıkça sahte ürünlerle karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı. İnternetteki gözlüklerin çoğu sahte olup, gerçeklerinden ayırt edilmesi zor olabilir. Garanti belgeleri de genellikle sahte olup, bu tür gözlükler merdiven altı üreticilere ait olabilir. Göz sağlığını riske atmamak için internetten güneş gözlüğü almaktan kaçınılmalıdır. Gözümüz, telafisi olmayan en değerli varlıklarımızdan biridir, bu yüzden düşük maliyetler uğruna göz sağlığımızı tehlikeye atmak doğru değildir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri