Gut hastalığı nedir, neden olur? Gut hastalığı belirtileri nelerdir? Gut hastalığı tedavi edilebilir mi?

Gut hastalığının yeme ve içme alışkanlıkları sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki gut hastalığı nedir, neden olur? İşte gut hastalığı belirtileri ve tedavisi

Ortaçağdan beri insanlığın gündeminde olan gut hastalığı aşırı beslenme ve alkolle ilişkilendirilmiştir. Genellikle kişinin metabolizmasındaki sorunlar ve çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıktığı bilinen gut hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir sizin için derledik.

GUT HASTALIĞI NEDİR?

Zararlı bileşenlerin vücuttan atılmaması halinde mide, kan, eklem ve bağırsaklarda bu bileşenler birikir. Özellikle eklemleri kötü etkileyen bu durum iltihaba kadar yol açabilir. Buna gut hastalığı denir. Genellikle erkeklerde daha sık görülür.

BELİRTİLERİ NELER?

Bir çeşit eklem iltihabı denebilecek gut hastalığının en tipik belirtisi eklemlerde görülen şiddetli ağrılarıdır. Daha çok hastalarını sabahları zorlayan bu ağrılar genellikle ayak parmağının büyük eklemini etkiler. Bunun sebebi ise sabaha doğru vücutta asit iyonlarının biriktiğinde ortaya çıkmasıdır.


Eklemlerde kasılma,

İltihaplanma sebebiyle oluşan belli bir şişlik,

Böbreklerdeki kum sebebiyle yaşanan şiddetli derecede karın ve bel ağrıları,

Gece devam eden ağrıların neden olduğu uykusuzluk,

Hareket kabiliyetinde gözle görülür şekilde azalma diğer belirtilerdir.

GUT HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Eğer vücutta üretilen ürik asidin böbrekler tarafından yeterince atılamaması neden olduysa bu hastalığıa ilk olarak kan ve ürik asit miktarı için test yapılmalı. Belki film çekilmesi ya da bacaktan sıvı alınması da gerekebilir. Hareket kabiliyetini sıfırlamasının önüne geçmek ve tedavi için kandaki ürik asit düzeyini düşürücü tedavi ve atakların tekrarının önlenmesi için Özel iltihap giderici tedavi uygulanır.

GUT HASTALIĞINDA DİYET ÖNEMLİ

Ortaya çıkmasında önemli bir rol üstlenen beslenme gut hastalığının tedavisi için de son derece mühimdir. Süt, peynir gibi gıdaların kullanımına önem verilmeli ve şu hususlara dikkat edilmelidir:

Gut hastaları kesinlikle alkol tüketmemeli alkolle aralarına mesafe koymalılar.

Azar azar ama sık sık yiyerek bol sıvı tüketmeliler

Sakatat, şarküteri ürünleri ve deniz ürünleri gibi gıdalara mesafeli olmalılar az tüketilmeli.

Frukoz içeren meyve suları ya da diğer hazır içecekler tüketilmemelidir.

Sebze, meyve, süt, süt ürünlerinin arttırılması düşünülmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri