Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Dr. Dumlu, maymun çiçeği virüsünün, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişme, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirterek, bu semptomların ortaya çıkması halinde hastaların mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade etti.
TÜRKİYE'DE 2022 YILINDAN BU YANA 12 VAKA GÖRÜLDÜ
Maymun çiçeği virüsünün insanlar ve hayvanlar arasında yaygın olduğunu belirten Dumlu, "Genellikle doğrudan temas yoluyla bulaşır. Virüs, 1970'li yıllarda ilk kez Afrika'da tespit edilmiştir. 2022 yılına kadar virüs, ağırlıklı olarak Afrika'da endemik bir hastalık olarak görülmüştür. Ancak 2022'den itibaren Türkiye dahil olmak üzere Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Pasifik ülkelerinden de vaka bildirimleri yapılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü, bu durumu bir salgın olarak değerlendirmiş ve farklı ülkelerde vaka artışları yaşanmıştır. Ülkemizde ise 30 Haziran 2022'de ilk vaka bildirilmiş ve bugüne kadar 12 vaka tespit edilmiştir," şeklinde açıklama yaptı.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLARDA AĞIR SEYREDEBİLİR
Dr. Dumlu, "Maymun çiçeği virüsü genellikle 5 ila 21 günlük bir kuluçka süresine sahiptir, ortalama olarak 14 gün kabul edilir. Bu dönemin ardından, 1 ila 3 gün süren ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler görülür. Daha sonra 2 ila 4 hafta süren bir döküntü dönemi başlar. Bu süreçte lezyonlar kabuklanarak iyileşme sürecine girer. Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşir, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalık daha ağır seyredebilir ve bu kişiler antiviral tedavi ile tedavi edilirler," dedi.
KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT
Maymun çiçeği virüsünden korunma yollarına da değinen Dumlu, "Virüsün temas yoluyla bulaştığını bildiğimiz için kişisel hijyene dikkat etmeliyiz. Kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra ellerimizi yıkamalı ya da alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemeliyiz. Ayrıca, hastalığın belirtilerini bilmek ve şüphelenildiği durumlarda mutlaka sağlık kontrollerimizi yaptırmak önemlidir," şeklinde uyarılarda bulundu.