Günümüzde oldukça yaygınlaşan Haşimato hastalığı neden olur? Haşimatonun belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
Haşimato hastalığı tiroit bezini etkileyen bir rahatsızlıktır. Haşimato tiroiditi olarak da adlandırılan bu hastalık tiroit bezinin az çalışmasına neden olur.
Yaygın olarak bilinen ismiyle "Hashimoto" hastalığı, bağışıklık sisteminin vücudun kendi tiroid dokusunu hedef aldığı bir "otoimmün tiroid "hastalığıdır. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi tiroid bezini yanlışlıkla yabancı bir madde olarak algılar ve ona saldırır. Bu süreç, tiroid bezinin iltihaplanmasına ve zamanla hasara uğramasına neden olur.
HAŞİMATONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Haşimoto hastalığının belirtileri genellikle tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidizm) belirtileriyle ilişkilidir. Bu belirtiler arasında yorgunluk, kilo artışı, soğuğa karşı duyarlılık, kabızlık, ciltte kuruluk, saç dökülmesi, depresyon, unutkanlık ve kas ağrıları bulunur. Bununla birlikte, bazı hastalarda hastalık belirtisiz kalabilir veya belirtiler çok hafif olabilir.
Haşimoto hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar. Tanı genellikle kanda tiroid hormonları ve tiroid antikorlarının seviyelerinin ölçülmesiyle konur. Tedavi genellikle tiroid hormonu replasman tedavisi ile semptomların hafifletilmesini ve tiroid fonksiyonlarının normalleştirilmesini içerir.
Haşimoto hastalığı genellikle yaşam boyu devam eder ve düzenli doktor kontrolleri gerektirebilir. İyi yönetildiğinde, tiroid hormonu tedavisi ile birlikte yaşam kalitesi genellikle iyileşir.