HPV aşısı kadınlar için neden önemli?

HPV aşısı, özellikle rahim ağzı kanserine neden olan HPV tiplerine karşı güçlü bir koruma sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve birçok sağlık otoritesi, genç kızların ve kadınların bu aşıyı yaptırmasını tavsiye ediyor. Peki HPV aşısı kadınlar için neden önemlidir? İşte detaylar...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

HPV (Human Papilloma Virüsü), cinsel yolla bulaşan en yaygın virüslerden biri ve kadınlarda rahim ağzı kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine neden oluyor. HPV aşısı, bu virüsten korunmanın en etkili yollarından ve kadın sağlığı açısından büyük bir öneme sahip.

HPV NEDİR?

HPV, cilt ve mukoza zarlarında enfeksiyona neden olan bir virüs grubu. HPV'nin 100'den fazla türü var ve bunların yaklaşık 14 tanesi yüksek riskli olup kansere yol açıyor. En yaygın HPV ile ilişkili kanser türü rahim ağzı kanseri. Ayrıca vajina, vulva, anüs ve baş-boyun kanserleri de HPV ile ilişkili.

HPV AŞISI VE KORUYUCU ETKİSİ

HPV aşısı, özellikle genç kızlar ve kadınlar için hayati bir öneme sahip. Aşı, HPV'nin en yaygın ve yüksek riskli türlerine karşı koruma sağlıyor. HPV aşısı, cinsel aktivite başlamadan önce uygulandığında en etkili korumayı sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve birçok sağlık otoritesi, kız çocuklarının 9-14 yaşları arasında aşılanmasını öneriyor.

AŞININ SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

HPV aşısının yaygınlaşmasıyla birlikte, HPV ile ilişkili kanser türlerinin görülme sıklığı azalıyor. Araştırmalar, HPV aşısı yapılan genç kadınlarda rahim ağzı kanseri öncesi lezyonların önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Bu da uzun vadede rahim ağzı kanseri vakalarının azalması anlamına geliyor.

TOPLUMSAL FARKINDALIK NE DURUMDA?

HPV aşısının önemine rağmen, aşılanma oranları hala istenilen düzeyde değil. Toplumsal farkındalık kampanyaları ve eğitim programları, HPV aşısının yaygınlaştırılmasında kritik bir rol oynuyor.

Ankara özelinde de, HPV'den korunmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi, 9-30 yaş arası sosyal yardım alan kadınlara ücretsiz HPV aşı desteği sağlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri