İnsan neden kaşınır?

Tüm canlıların farklı özellikleri vardır. Zaman zaman da ani gelişen ataklar vardır; hapşırık, hıçkırık gibi… Bir de kaşınırız… İnsan neden kaşınır; bir anda gelen o refleks neden olur?

ÖZEL HABER: ALEYNA ERZURUMLU

İnsan yürürken, otururken hatta uyurken; bir anda gelişen bir refleks ile kaşınır… Kolumuz, bacağımız ya da sırtımız… Bir dış etkenden dolayı başlayan kaşıntı zamanla keyifli bir harekete de dönüşerek devam edebilir.

İnsan vücudunda çıkan bir sivilce, yara, alerji de kaşıntı sebebi olabilir. Bazen ilaçlar ya da esen rüzgâr sonrası başlayan kaşıntı…

BEYİN KABUĞUNA SİNYAL GÖNDERİR

Kaşıntının kökeni hakkında tam bir açıklama bulunmamaktadır. Bilim insanları, ciltteki üst ve alt tabakalarda bulunan belirli reseptörlerin dış etkenlerin etkisiyle aktive olduğunu öne sürmektedir. Bu reseptörler, özel sinir lifleri olan ‘C lifleri’ aracılığıyla önce omuriliğe, ardından da beyin kabuğuna sinyal gönderir. Bu süreçte, bedenimizdeki bir sineği hisseder ve beyin kabuğundan gelen komutla onu kaşımaya çalışırız. Ancak, ne kadar uyarı gelirse gelsin, bazen bacağımıza konmuş bir sineği fark etmeyebiliriz çünkü o anda dikkatimizi başka bir şeye yönlendirmiş olabiliriz. Bu nedenle, gün boyunca fark etmediğimiz bir kaşıntı, gece yatağa girip uyumaya çalışırken dayanılmaz bir hale gelebilir.

Kaşıntı hissi, C lifleri tarafından sinir iletiminin düzenlenmesinde rol oynayan nörotransmitter adı verilen kimyasalların salgılanmasıyla başlar. Bu kimyasallardan en önemlisi, kan damarlarını genişleterek mast hücrelerini dolaylı olarak etkinleştiren ‘P’ maddesidir. Mast hücreleri de deride şişmeye ve kızarıklığa neden olan ‘histamin’ adlı bir kimyasal salgılar. Bazı alerjik maddeler, mast hücrelerini doğrudan uyararak histamin salgısına yol açar. Histamin de bölgede kaşıntı hissine neden olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri