Sağlıklı beslenme ve egzersiz yoluyla insülin direncinin kontrol altına alınabileceğini belirten Diyetisyen Nimet Kültekin, insülin direncinin nedenlerini anadolugazete.com.tr'ye anlattı.
İnsülin direncinin nedeninin basit karbonhidrat (ekmek, simit, börek vs.) tüketiminin fazla olması ve dengesiz öğün düzeni olduğuna işaret eden Kültekin, şöyle konuştu:
"İnsülin direncininin önüne geçebilmek için, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak ve çok hızlı yükselip tekrar düşmesini önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Bunu yapmanın en kolay yolu, belirli yiyeceklerden kaçınmak veya bunları ölçülü olarak yemektir."
Sebzelerin lif bakımından zengin ve kalori değerlerinin düşük olduğunu belirten Kültekin, "Bu nedenle kurubaklagiller ve tam tahıllar, lif açısından zengin olduğu için sağlıklı karbonhidratlardır. Porsiyonlara dikkat edilerek tüketilmesi kan şekerlerinin dengelenmesine yardımcı olur." dedi.
Kültekin, balık ve zeytinyağlı yemeklerin tüketimesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Somon ve ringa balığı gibi yağlı balıklardaki omega-3 yağ asitleri, insülin direnciyle ilişkili iltihabı en aza indirmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Zeytinyağı gibi sağlıklı, doymamış yağlar, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Özellikle mevsiminde tüketilen taze meyveler içerdikleri posa ve antioksidanlar sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurlar. Ancak glisemik indeksi yüksek olmayan olgunlaşmamış meyveleri yanında çiğ kuruyemiş veya süt/ yoğurtla tüketmek kan şekeri dengesi için önemlidir."
Bazı yiyeceklerin kan şekerinini yükseltme ihtimalinin daha yüksek olduğunu aktaran Kültekin, "Düzenli olarak yüksek şeker ve beyaz un gibi karbonhidratlar yemek vücudun yeterli insülin üretme yeteneğini aşırı yükleyebilir." diye konuştu.
Simit, pide, kek ve diğer unlu mamuller gibi beyaz unla yapılan beyaz ekmek ve diğer ürünlerin insülin direncini arttırdığını ifade eden Kültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Beyaz pirinç, makarna gibi diğer rafine edilmiş tahıllar ve tahıl ürünleri, kek, turta, kurabiye, dondurma, şekerleme, reçel gibi şekerle tatlandırılmış yiyecekler, tatlılar, salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş etler. Kızartılmış yiyecek ve içecekler, şekerli ve gazlı içecekler, meyve suları, alkol, katı ve hayvansal yağlar ve paketli gıdalar insülin direncimiz varsa daha az tüketmemiz gereken gıdalardır."