İşitme cihazı alacaklar dikkat! Doktorun önerdiği merkeze gitmeden önce piyasa araştırması yapın!

İşitme cihazı alacak vatandaşlar, doktorun önerdiği merkezlere gitmeden önce piyasayı araştırmaları gerektiğini söyleyen İşitme Cihazı Satıcıları Derneği Kurucu Başkanı Gazi Büzkaya, bu sayede cihazı daha uygun fiyata alabileceklerini belirtti. Bazı işitme merkezleri ile doktorların anlaşmaları olduğunu bildiren Büzkaya, “Vatandaşlarımızın, doktorun önerdiği yere gitmeden önce başka merkezleri soruşturmalarını öneriyorum.” dedi.

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Rapor veya reçete veren doktorların yönlendirdiği işitme merkezlerine gitmeden önce cihaz fiyatlarının başka yerlere sorularak alınması gerektiğini vurgulayan İşitme Cihazı Satıcıları Derneği Kurucu Başkanı Gazi Büzkaya, “İşitme cihazını, doktorların yönlendirdiği yerler yerine, diğer merkezlerden araştırılarak satın alınırsa, üçte bir oranında daha ucuza temin edilebiliyor." dedi.

Yapılan piyasa araştırmasında vatandaşların bütçelerindeki farkı rakamlarla örneklendiren Büzkaya, "Doktorun önerdiği yerde 50 bin TL olan işitme cihazı, yüzde 10 indirimle 45 bin TL'ye düşmüş oluyor. Ancak araştırma yapılarak farklı bir merkezden alındığında, bu cihazın fiyatı 30 ila 35 bin TL'ye kadar düşebilir.” ifadelerini kullandı.

‘MERKEZLER ARASI FİYAT FARKINA DİKKAT EDİN’

Büzkaya, işitme cihazı alacak vatandaşların fiyatını, kalitesini ve markasını diğer merkezlere sormaları gerektiğini, hatta deneme yaparak satın almalarını tavsiye etti. Ayrıca, daha önce Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü imzasıyla 837 hastaneye asılmak üzere ‘işitme cihazı merkezleri listesi’ ile ilgili bir genelge yayınlattığını, ancak ilerleyen süreçlerde bu listelerin hastanelerden kaldırıldığını dile getirdi.

SGK İŞİTME CİHAZININ NE KADARINI KARŞILIYOR?

İşitme cihazı alacak vatandaşların SGK tarafından aldığı desteği de anlatan Büzkaya, şunları ifade etti: “Bir kulak için emekliler 4 bin 230 lira ödüyor. Çalışanlar için yüzde 20 katkı payı kesiyor. 0-5 yaş gruplarda 4 bin 230 liranın yüzde 80’ini artırarak veriyor. 5-12 yaş için yüzde 60, 12-18 yaş gruplarında ise yüzde 50 fazla ödeyerek veriyor. Çocuklara bu şekilde bir artırım söz konusu.”

"VATANDAŞ EN ÇOK ORTA GRUBU TERCİH EDİYOR"

İşitme cihazlarının alt, orta ve üst gruplar olarak adlandırıldığını bildiren Büzkaya, vatandaşların en çok orta grubu tercih ettiğini söyledi. Büzkaya, kişiden kişiye göre bu gruplardaki memnuniyet oranın değiştiğini kaydederek, “Alt grupta memnuniyet oranı yüzde 30 ila 40 arası, orta grupta yüzde 50 ila 70, üst gruplarda ise yüzde 100’dür. Çünkü teknolojik özellikleri yüksek ve kalitelidir.” diye aktardı.

İşitme cihazının kalitesine göre fiyatlarının da arttığını belirten Büzkaya, ortalama cihaz fiyatının 15 bin TL’den başlayıp 65 bin TL’ye kadar çıktığını sözlerine ekledi.

Büzkaya, işitme cihazı alacak vatandaşların fiyatını, kalitesini ve markasını diğer merkezlere sormaları gerektiğini, hatta deneme yaparak satın almalarını tavsiye etti. Ayrıca, daha önce Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü imzasıyla hasta bilgilendirme panoları 837 hastaneye asıldı, maalesef zaman içinde kasıtlı olarak birileri tarafından hastanelerden kaldırıldığını dile getirdi.

Büzkaya, "Sağlık Bakanlığı tarafından bir genelge ile işitme cihazı alacak hastalara verilmek üzere her ildeki ruhsatlı işitme merkezlerin listesi hastalara verilmeyip, hastalar belirli merkezlere yönlendirilerek fahiş fiyatla işitme cihazı almaları sağlanmakta." iddiasında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri