ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından kritik bir öneme sahip olan gıda üretiminde denetim başıboşluğu yaşanıyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin güvenilir gıda arzını sağlamakla yükümlü olduğunu ancak, küçük ve orta ölçekli işletmelerde finansal ve teknik alt yapı eksikliği nedeniyle gıda güvenliği konusunda ciddi riskler oluşabildiğini söyledi. Bu risklerin ortadan kaldırılması için ücreti Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanmak üzere bu işletmelerde yetkilendirilmiş gıda mühendislerinin denetim yapmasının sağlanabileceğini ifade etti.
Yaşar Üzümcü, “Gıda sanayisinin toplumsal önemi büyüktür; ekonomik kazanç sağlamasının yanı sıra, ülke içi ve uluslararası ticarette etkili bir rol oynamaktadır. Ancak, gıda güvenliğini sağlamak için doğru üretim tekniklerinin kullanılması önemlidir ve bu da gıda mühendislerinin istihdamını gerektirir.” dedi.
"OLUMSUZ KOŞULLARI DENETLEME GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
Üzümcü, ülkemizde gıda güvenliğini sağlamak ve denetlemek için oluşturulan kurumların gıda işletmelerinde olumsuz koşulları minimumda tutmakla sorumlu olduğunu, ancak bu denetimlerin etkinliği ve kapsamının gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.
Bakanlığın verilerine göre Türkiye’de gıda üretimi yapan kayıt ve onay kapsamında toplam 723 bin 298 gıda işletmesi bulunduğunu anımsatan Üzümcü, “Henüz kayıt veya onay işlemi uygulanmayan çok sayıda işletmenin varlığı düşünüldüğünde ülkemizde mevcut gıda işletme sayısının 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde gıda güvenliği konusunda sorunlar yaşanabilmektedir." diye konuştu.
Gıda güvenliği için lisans eğitimi almış personelin istihdamının önemli olduğunu hatırlatan Üzümcü, "Özellikle süt ve süt ürünleri gibi riskli gıdaların işlendiği işletmelerde gıda güvenliği için lisans eğitimi almış personel önemlidir. Sonuç olarak, gıda güvenliği konusunda farkındalığın arttırılması ve uygun önlemlerin alınması, toplum sağlığının korunması için önemlidir. Bu çerçevede, gıda mühendislerinin rolü büyüktür ve gıda sektöründeki işletmelerin modernizasyonu ve uygun üretim tekniklerinin kullanılması önemlidir.” ifadelerine yer verdi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, açıklamasına şöyle devam etti:
"Bu sorunları çözmek ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından 'Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı' sistemi önerilmektedir. Bu projeyle birlikte:
30 BG ve 10 çalışan altındaki tüm gıda işletmelerinde eksiksiz bir biçimde gıda bilimi konusunda en az lisans düzeyinde eğitimli gıda danışmanı gözetiminde üretim yapılması; gıda danışmanının birden fazla işletmeye danışmanlık yapabilmesi ve çalışma saatlerinin esnek ancak haftalık belli bir süreyi kapsayacak şekilde belirlenmesi,
‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanları’nın kamu adına çalışması ve gıda güvenliği gereksinimlerinin tüm üretim sürecinde yerine getirildiğinin gözetimini gerçekleştirmesi,
Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlarının Bakanlığa sistematik olarak rapor sunması,
Hizmetinin karşılığı olan ücret ve sosyal güvenlik primlerinin ise Bakanlık bütçesinde ayrılacak ödenekten karşılanması hedeflenmiştir."
Bu proje ile gıda güvenliğini sağlamak için önemli bir adım olacağını söyleyen Yaşar Üzümcü, “Ayrıca işletmelerin ekonomik katkı sağlaması ve kaynak israfının önlenmesi gibi olumlu etkileri olacak.” dedi. Bu proje kademeli olarak uygulanacak ve her bir ildeki işletme sayısı ve büyüklüğü dikkate alınarak şekillendirileceğini dile getirdi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, bu sistemin başarılı bir şekilde uygulanması için Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışmayı öneriyorlar. Bu sayede, toplum sağlığı ve gıda güvenliği alanında önemli kazanımlar elde edilebilecek.