ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN
Kanser, vücudun herhangi organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Birçok kanser çeşidi vardır. Kanser, bulunduğu dokuya göre isimlendirilir. En sık görülen ve ölüme yol açan kanser türleri akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanseridir.
Erken teşhisin, hastalığın yayılmasını kontrol edebilmek açısından büyük önemi var. Net bir tedavisi olmayan kanserle ilgili hekimler dengeli ve sağlıklı beslenmenin, stresten uzak durmanın, iyi ve yeterli uyumanın öneminden bahsediyor. Net bir şekilde faydası olduğu kanıtlanmamış olsa da kanser riskini azaltacak ve kanserli hücrenin büyümesinin durduracak olan besinlerin var olduğu da uzmanlar tarafından dile getiriliyor.
Bilimsel araştırmalara göre kanser riskini düşürebilecek veya kanserli dokunun büyümesini yavaşlatabilecek olan besinlerden bazıları şöyle:
SOĞAN VE SARIMSAK
Soğan ve sarımsakta bulunan allilik sülfitler immun sistemi güçlendirerek, karsinojenlerin atımını artırır. Tümör hücre çoğalmasını engelleyerek kansere karşı koruyucu etki göstermektedirler.
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan soğan ve sarımsağı damak zevkimize uyan şekli ile pek çok yerde kullanabiliriz.
KEKİK / KEKİK YAĞI
İçerdiği ‘timol’ ve ‘karvakrol’ gibi maddeler sayesinde kuvvetli mikrop öldürücü ve antioksidan etkiye sahiptir. Serbest oksijen radikallerinin sebep olduğu zararları engelleyerek, kansere karşı direnci artırır.
SİYAH/KIRMIZI ÜZÜM
Üzüm ve şarabın içeriğinde bulunan resveratrol; antimikrobiyal, antitümör ve antioksidan etkidedir. Bu bileşik, kanserin pek çok aşamasında durdurucu ve engelleyici özelliğe sahiptir. Bunların yanı sıra, son yıllarda yapılan çalışmalarda, resveratrolün Alzheimer hastalığı üzerinde de iyileştirici etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Çayın yanına tüketebileceğiniz gibi son dönemde pek çok salatada da kullanılan kırmızı üzüm; aşurenin temel maddesi olmasının yanı sıra Anadolu’nun bazı yörelerinde pilav içinde de kullanılmaktadır.
BROKOLİ
Meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinin büyümesini engelleyen brokoli içerdiği sülforafan adlı fitokimyasal sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici, enfeksiyonlardan koruyucu etki oluşturuyor. Bu sebeple çok pişirilmeden, çok haşlamadan yenmesi tercih ediliyor.
HAVUÇ
Mide kanseri, prostat kanseri, akciğer kanserine karşı koruduğu düşünülen havucun da aynı şekilde çiğ tüketilmesi tercih ediliyor.
Ayrıca zeytinyağı, baklagiller ve turunçgillerin yanı sıra keten tohumu, zerdeçal, tarçın gibi baharatlar da kanserle mücadele konusunda uzmanların önerileri arasında. Uzmanlar için kanserle ilgili en önemli tavsiye ise stresten uzak durmak.
Profesör Doktor Güner Sönmez’e göre, bu besinlerin faydalı olduğunu açıklayan araştırmaların bir kısmı laboratuvar ortamında kanser hücreleri üzerine etkilerini incelemiş, bir kısmı hayvan deneyi, bir kısmı da gözlemsel olarak yapılan araştırmalar. İlişki ile nedenselliğin aynı şey olmadığını hatırlatan Sönmez'e göre yine de bu besinlerin kanser dışında da birçok faydası var. Bazı araştırmalarda bu besinleri sık tüketenlerde söz konusu kanser türlerinin daha az görüldüğü, bazı deneylerde kanser hücresini öldürdüğü, bazılarında ise tümör dokusunu küçülttüğü ve nüksü azalttığı saptanmış.