Kalp krizlerini aşılar değil, Kovid-19 pandemisinin artırdığı belirlendi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Dünyada yapılan çalışmalarda gösterildiği gibi Kovid-19 aşısı olan ve olmayan kişiler kıyaslandığında, kalp krizinin aşıya bağlı olarak artmadığı gösterildi. Aşılar değil, Kovid-19\'un kendisi kalp krizi ve inme riskini artırıyor.” dedi.

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Son dönemde artan kalp krizi vakaları, kamuoyunda endişe oluşturmaya başladı. Ünlü isimlerinde kalp krizinden dolayı hayatlarını kaybetmesinde Kovid-19 aşılarının rolü gündeme getirildi. Özellikle pandemi zamanında yapılan Kovid-19 aşılarının bu durumla bir ilgisinin olup olmadığı konusu, akıllarda soru işareti bıraktı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, konuyla ilgili anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.

“KALP KRİZİNİ AŞI DEĞİL, KOVİD-19 ARTIRIYOR”

Kalp krizi riskini artıran faktörün ‘aşı değil, Kovid19’un kendisi’ olduğunu vurgulayan Ertuğrul, “En son yayınlanan Klinik Derneği raporuna göre, aşılar Kovid-19'a karşı koruma sağlıyor. Hem kalp krizi hem de inme riskine karşı bir koruması var. Aşılar değil, Kovid-19'un kendisi kalp krizi ve inme riskini artırıyor.” ifadelerini kullandı.

Aşının tam koruma sağlamadığını ancak Kovid-19'un daha hafif şekilde geçirildiğini hatırlatan Ertuğrul, “Aşının tam koruma sağladığını hiçbir zaman iddia etmiyoruz. Ancak yeni varyantlara karşı elimizdeki aşıların yüzde 70-80 civarında bir koruma sağlıyor. O da Türkiye’de değil yurt dışında. Ülkemizdeki aşıların etkililiği ya azaldı ya da tamamıyla ortadan kalkmış durumda. Aşı olduktan sonra bir bölüm insan Kovid-19 geçirdi ama aşıyı olmayanlara göre daha hafif geçiriyorsunuz.” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK SORULARINI AŞIYA BAĞLAYAMAZSINIZ”

Sigara kullanımı, obezite, kolesterol yüksekliği, tansiyon gibi etkenlerin kalp krizlerini tetikleyebileceğini bildiren Ertuğrul, insanların bu risk faktörlerini göz ardı ederek, yaşadıkları sağlık sorunlarını aşıya bağladıklarını kaydetti. Ertuğrul, “Bir insan günde 2 paket sigara içiyorsa, obezse veya sedanter bir yaşam tarzına sahipse (Düzensiz) bununla birlikte kalp krizi geçirmesinin nedenini aşıya bağlayamazsınız. İnsanların bu tarz risk faktörleri varken, hastalığın aşıdan kaynaklandığını söylemek, hiçbir bilimsel kriterlerle uyuşmuyor.” diye aktardı.

KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUNMADA SAĞLIKLI YAŞAM ÖNEMLİ

Bu tür risk faktörlerinden uzak durmak için neler yapılması gerektiğini Ertuğrul, şu şekilde anlattı: “İnsanlar spor yapmalı, sağlıklı beslenmeli, sigara içmemeli, sedanter bir yaşam tarzından kaçınmalı ve stresli bir yaşam sürmemelidir. 50 yaş üzerinde ki insanların belirli dönemlerde kontrollere gitmesi gerekiyor. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin, kalp hastalıklarına karşı korunmada önemli bir rol oynuyor.”

“GENÇ YAŞ ANİ ÖLÜMLERİNİN TEMEL NEDENİ KALP KRİZİDİR”

Dünyada genç yaş ölümlerinin birinci temel nedeninin kalp krizi olduğuna vurgu yapan Ertuğrul, “Bu kovid-19 öncesinde de böyleydi şimdide böyle. Çünkü genç yaş kalp krizlerinde ne yazık ki ana kalp damarlarından biri tıkandığı anda o kalp krizi olarak kendini gösterir ve yaşamı kaybetme olasılığı yüksek olur. O nedenle dünyada hâlâ genç yaşta ani ölümlerin en önemli nedeni kalp krizidir. Bunu bilip buna göre davranmak gerekiyor.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri