ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
4 Şubat Dünya Kanser Günü, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından 2000 yılından itibaren dikkat çekmek için başlatıldı. Dünya Kanser Günü destekçileri, kanserle mücadelede farkındalığı artırma, kanser eğitimini geliştirme ve herkesin kolaylıkla erişebileceği hayati öneme sahip kanser tedavi ve bakımına yönelik küresel bir çaba içindedir.
KANSER BAKIMINDA EŞİTSİZLİK VAR!
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü’nün yönetimindeki Dünya Kanser Günü, tüm bireylerin kanser riski farkındalığını artırmayı, önleme, tedavi ve bakım hizmetlerini iyileştirmeyi hedefliyor. “Bakım Açığını Kapatın” kampanyasının üçüncü yılında, dünya genelinde temel kanser hizmetlerine erişimde devam eden önemli eşitsizliklere dikkat çekilerek, UICC “Dünya Kanser Günü 2024 Eşitlik Raporu”nu yayınladı. Rapor, dünya genelinde kanser bakımındaki eşitsizlikleri ele almak için yerel perspektifler ve deneyimler sunmakta ve bu konuda uzman öneriler içeriyor.
UICC’nin eşitsizlik raporunda, 2030’a kadar bakım açığını kapatmak için öncelikli konular belirlendi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı ve UICC eski başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye’nin kanser kontrolünde önemli adımlar attığını ancak hâlâ dikkate alınması gereken konular olduğunu belirterek, özellikle meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarının artırılması, ulusal aşı programına HPV aşısının dahil edilmesi ve kanser alanındaki klinik çalışmaların desteklenmesinin öncelikli olduğunu vurguladı.
ÇOCUKLARA YÖNELİK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNUYOR
UICC’nin kanserde bakım açığını kapatmak için sunduğu dokuz öneri arasında hasta odaklı bakımın desteklenmesi, kanser araştırmalarının desteklenmesi, tütün ve diğer kanser ilişkili maddelerin kontrol edilmesi, kanser taramalarının geliştirilmesi, kanser kontrol politikalarının daha etkin uygulanması gibi konular yer alıyor. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Sekreteri Burça Aydın, çocuk kanserlerine dikkat çekerek, kanserli çocuklara yönelik sağlık hizmetlerinin planlamasında önemli görevlerin olduğunu belirtti.
ÇEŞİTLİ KANSER KONULARINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Dünya Kanser Günü Eşitlik Raporu, bakıma erişim engellerini ve sosyoekonomik faktörler, cinsiyet, kültürel normlar, ırk ve etnisite, yaş, coğrafi konum, engellilik gibi nedenlerle ortaya çıkan eşitsizlikleri ortaya koydu. UICC Başkanı Prof. Jeff Dunn, Dünya Kanser Günü Eşitlik Raporu’nda ifade edilen duyguları ve önerileri vurgulayarak küresel bir eylem çağrısında bulundu. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ise çeşitli kanser konularında yaptığı başarılı çalışmalarla biliniyor.