Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon kişinin kansere yakalandığı bildirdi. Türkiye’de de son yıllarda kanser vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Türkiye'de 2020'de her yıl yaklaşık 230 bin kişi kansere yakalanırken, 2022 itibarıyla yılda 240 bin kişinin kanser olduğu biliniyor.
Türkiye'de yetişkinlerde en sık akciğer, meme ve kalın bağırsak kanseri görülüyor. Bu nedenle birçok kanser hastası ve sağlığına dikkat eden vatandaşlar sağlıklı beslenmeye çalışıyor.
SÜPER MEYVE!
Özellikle kanser hastaları, yüksek antioksidan değeri olan meyve- sebzeleri tüketiyor. Meme ve kalın bağırsak kanserine yakalanan vatandaşlar, yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak bilinen "aronyayı" tercih ediliyorlar.
Bu nedenle son dönemlerde aronya meyvesine ilgi giderek artıyor. Türkiye’de her geçen yıl aronyanın ekim alanı da genişliyor. Özellikle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da aronya üretiliyor.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ!
Aronyanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Antioksidan değeri çok yüksek ve içerisinde pek çok faydalı madde bulunuyor. Yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği dolayısıyla ‘süper meyve’ olarak bilinen aronya, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. İçeriğinde A, C ve E vitamini bulunan aronya, demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum açısından da çok zengin. Lif açısından da zengin olan aronya, sindirim sistemini düzenliyor. Bunun yanı sıra kötü kolesterol düzeylerini azaltıyor, kan akışını iyileştiriyor, kanın pıhtılaşma süresinin azalmasına neden oluyor.
Aronyanın kilosu ise 300-400 lira arasında tüketiciyle buluşuyor.