Tütün ve alkol kullananlar dikkat! Kanserlerin oluşumunda tütün kullanımının etkin rolü var

Tıbbi Teknolog Hatice Şöhretli, sigara ve alkol kullananları uyarıp kanser riskine dikkat çekti. Uzun süre kişinin güneşe maruz kalması ve aşırı dozda röntgen ışığının etkisinde olmasının sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Şöhretli, "Bazı kimyasal maddeler, bazı virüsler ve obezite, kanser riskini artıran faktörler arasında yer alıyor." dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

“1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla Çankaya Belediyesi Dilekler Çankaya Evi’nde farkındalık semineri düzenledi.

Tıbbi Teknolog Hatice Şöhretli, dünyada ve Türkiye’de meme kanserinin en sık görülen kanser türü olduğunu söyledi.

Meme kanserinin en sık 40-60 yaşları arasında görüldüğünü ifade eden Şöhretli, meme kanserinin tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu kaydetti.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Hatice Şöhretli, adet başlama yaşının erken, adetten kesilme yaşının geç olması, ailesinde kanser öyküsü olan kadınlar (birinci derece akrabalarında anne, kız kardeş, hala) hiç çocuğu olmamış, ilk çocuğunu 18 yaşın altında veya 30 yaşının üzerinde doğuran, östrojen kullanan kadınların meme kanseri açısından diğer kadınlara nazaran biraz daha fazla risk altında olduğunu vurguladı.

Şöhretli, “Risk grubu içerisinde olmamanız meme kanserine yakalanmayacağız anlamına gelmemektedir.” diye uyarıda bulundu.

RİSK FAKTÖRLERİ!

Türkiye’de kanser hastalığının arttığını belirten Şöhretli, genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı, uzun süre kişinin güneşe maruz kalması, aşırı dozda röntgen ışığına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler, bazı virüsler (HPV, HEPATİT B, C, D), hava kirliliği, yağlı besin tüketimi, kızartılarak ya da ızgarada hazırlanan yiyeceklerin kanser riskini artıran faktörler olduğunu anlattı.

Şöhretli, günümüzde insanların elektronik eşyalar nedeniyle (cep telefonu, tablet gibi) radyasyona maruz kaldığını da belirtti.

OBEZİTE SORUNU!

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneminden bahseden Şöhretli, “Obezite çok önemli bir risk faktörü. Yağlı dokular kansere neden olabiliyor. Bu yüzden dengeli ve sağlıklı beslenmek ve yağlı besinlerden olabildiğince uzak durmak gerekiyor.” dedi.

"TÜTÜN KULLANIMI KANSER İÇİN ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ!"

Tıbbi Teknolog Şöhretli, kanserden korunmanın yollarından söz ederek, şöyle konuştu:

“Tütün kullanımından kaçınmak gerekiyor. Akciğer kanserinin yüzde 90'ı sigara nedeniyle meydana geliyor. Ayrıca ağız boşluğu, gırtlak, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks (rahim) kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır.”

Şöhretli, artık üniversite ve devlet hastanelerinde genetik yatkınlık testleri yapıldığını ifade ederek, kişinin genetik rahatsızlıklarının belirlenebileceğini de dile getirdi.

MEME MUAYENESİ!

Hatice Şöhretli, her kadının kendine düzenli olarak meme muayenesi yapması gerektiğine dikkati çekerek, “Her kadın, adetinin bittiği tarihten sonra bir hafta içinde meme muayenesini kendisinin yapması gerekmektedir.” diye belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri