Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, karaciğer yağlanmasının dünya genelinde yaygın bir sorun olduğunu ve özellikle Türkiye’de sıkça göz ardı edildiğini belirtti. Prof. Dr. Coşkun, “Yapılan araştırmalar, karaciğer yağlanmasının sadece karaciğer kanseri riskini değil, obezite ve diyabet gibi diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak pankreas kanseri riskini de artırdığını göstermektedir” dedi.
AŞIRI KARBONHİDRAT VE ŞEKER ALIMI KARACİĞER YAĞLANMASINA NEDEN OLUYOR!
Karaciğerin karnın sağ üst kısmında bulunan ve ortalama 1-1.5 kilogram ağırlığında bir organ olduğunu ifade eden Coşkun, diyetle aşırı karbonhidrat ve şeker alımının karaciğer yağlanmasına yol açtığını belirterek, “Fazla miktarda karbonhidrat, karaciğerde yağ asitlerine dönüştürülerek depolanır. Bu durum, yüksek düzeyde trigliserit oluşumuna ve hepatik steatoza sebep olur” diye konuştu.
Karaciğer yağlanmasının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, “İleri evre karaciğer yağlanması, karaciğerin yapısal ve fonksiyonel olarak bozulmasına yol açarak daha ciddi hastalıkların zeminini hazırlar. Son dönem çalışmalarda, karaciğer yağlanması olan bireylerde bağırsak kanserinin karaciğere yayılmasına neden olabileceği iddia edilmiştir” dedi.