Katarakt ileri düzeyde görme kaybına yol açabilir

Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz kataraktın ileri düzeyde görme kaybına yol açabileceğine dair uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Tamer Takmaz, “Gözlerde bulanıklık ya da görme bozukluğu şikayeti yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden göz doktoruna başvurmaları, kataraktın erken teşhis ve tedavisiyle ameliyat sürecini kolaylaştırır ve yaşam kalitesini artırır.” ifadelerini kullandı.

Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, kataraktın ilerleyici bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmediğinde geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Takmaz kataraktın en sık ileri yaşta görüldüğünü vurguladı. “Katarakt, özellikle 60 yaş üstü bireylerde yaygın olarak görülür. Ailede katarakt öyküsü, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, göz yaralanmaları, önceki göz ameliyatları, üveit gibi hastalıklar ve uzun süreli kortikosteroid kullanımı katarakt gelişme riskini artırabilir. Ayrıca diyabet, sigara ve alkol tüketimi de risk faktörleri arasındadır.”

ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Kataraktın zamanla ilerleyip görme kaybına yol açabileceğini ifade eden Takmaz, özellikle risk grubunda bulunan kişilerin düzenli göz muayenesinin önemli olduğunu söyledi. “Erken teşhis ve tedavi ile görme kalitesini korumak mümkün. Görme bozukluğu ya da bulanıklık şikayeti olanlar zaman kaybetmeden doktora başvurmalı.” dedi.

KATARAKT CERRAHİSİ VE AKILLI LENSLER

Katarakt tedavisinin yalnızca cerrahi yöntemle mümkün olduğunu belirten Takmaz, bu ameliyatta bulanıklaşan doğal merceğin yapay bir mercekle değiştirildiğini anlattı. “FAKO, yani fakoemülsifikasyon tekniği, günümüzde en yaygın kullanılan cerrahi yöntemdir. Gözde küçük bir kesi açılarak ultrason dalgaları ile bulanık mercek parçalanır ve dışarı çıkarılır. Bu küçük kesi, iyileşme sürecini hızlandırır, genellikle dikiş gerektirmez ve hastalar aynı gün taburcu olabilir.”

Ayrıca, katarakt cerrahisi sırasında kullanılan yapay göz içi lenslerin, bilinen adıyla “akıllı lensler,” hastaların gözlük kullanımını azaltmayı veya tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti. “Akıllı lensler, göz muayenesi sonrası uygun görülen hastalarda kullanılır ve farklı mesafelerde net görme sağlar. Ancak sarı nokta hastalığı, glokom veya kornea hastalıkları gibi durumlar bu lenslerin kullanımını kısıtlayabilir.”

Prof. Dr. Takmaz, hastanın görme ihtiyaçları ve yaşam tarzına uygun lens türünün seçilmesinin önemine dikkat çekerek, “Akıllı lensler, günlük yaşamda görme konforunu artırır ve yaşam kalitesine önemli katkıda bulunur,” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri