Eskişehir'de aktarlık yapan Şamil Yalçıner, kaya tuzunun insan sağlığına faydalarını anlattı.
Kaya tuzunun doğal olmasının yanı sıra mineral açısından zengin olduğunu belirten Yalçıner, günümüzde birçok insanın doğal kaya tuzuna ilgisinin gittikçe arttığına dikkat çekti.
Günümüzde bilinçli tüketici olma eğiliminin artış gösterdiğini ve bu sebeple kaya tuzuna olan talebin hızla arttığını ifade eden Yalçıner, kaya tuzunun hem turşuluk hem de sofralık tuz olarak tercih edildiğini belirterek, "Özellikle turşunun çabuk çürümemesini sağladığını ve lezzetini artırıyor. Sofralık olarak öğütülmüş kaya tuzunun ise yemeklerde ve salatalarda rahatça kullanılabilir." dedi.
Yalçıner, kaya tuzunun doğal bir mineral olduğuna işaret ederek, bilinçli tüketicilerin kaya tuzunu tercih ettiğini kaydetti.
Kaya tuzunun doğal olması ve mineral bakımından zengin olması nedeniyle dünyadaki en sağlıklı tuzlardan birisi olduğunun altını çizen Yalçıner, konuşmasına şöyle devam etti:
"İnsanlarında bilinçli tüketici alanlarına yönelmesinden dolayı kaya tuzu satışları hızlı bir şekilde artmaktadır. Hem turşuluk hem de sofralık olarak satışları yapılıyoruz. Turşuluğun özelliği, turşuyu çabuk çürütmemesi daha lezzetli hale getirmesidir. Öğütülmüş kaya tuzunu ise yemeklerde salatalarda kullanabiliyorlar."
Kaya tuzu ve normal marketlerde satılan tuz arasındaki en büyük farkın ise kimyasal yollarla beyazlatma olduğunu belirten Yalçıner, kaya tuzunun doğada olduğu gibi renginin beyaz bir şekilde yetiştiğini, ortaya çıktığını ifade etti.
Yalçıner, kaya tuzunun koca taş kütleleri halinde çıktığını ifade ederek, "Tuzlar koca taşlar halinde çıkıyor. Daha sonra aşama aşama ufaltılarak daha sonra kullanım aşamasına göre taş değirmenlerde öğütülerek ince hale geliyor. Bu şekilde sofralarda yemeklerde her türlü kullanımı mevcut oluyor.” diye belirtti.