Klorlu su saça zarar verir mi? Yüzme havuzlarına girenler dikkat!

​​​​​​​Yaz aylarında sıcaktan bunalan vatandaşlar soluğu havuzlarda alıyor ancak saçlarınızla birlikte havuza dalmak cazip gelse de bu konuda iki kez düşünmeniz gerekiyor. Sağlıklı saçların baş düşmanı olarak bilinen klorlu suya maruz kalmamak için neler yapılmalı? Detaylar haberimizde...

ÖZEL HABER: HALİL METİN

Havuzları temiz tutmak için sıklıkla kullanılan antimikrobiyal ve alg öldürücü bir kimyasal olan klor, ne yazık ki, saçınızı klorlu bir suya her daldırdığınızda hasar kaçınılmaz oluyor. Dermatoloji uzmanları, saçınız klorla temas ettiğinde doğal yağları sıyırdığını, saç kütiküllerini yıprattığını ve saçınızı dış hasara daha yatkın hale getirdiğini belirtiyor. Klora maruz kalmak, önlem almazsanız kuru ve kırılgan saçlara sahip olmanıza neden olabilir.

Eğer boyalı sarı saçlarınız varsa, başka bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz: klor sarı saçlarınızı yeşile çevirebilir. Bu bir efsane değil ve gerçekten de kimsenin içinde olmak istemeyeceği bir durum. Bu her zaman olmaz, ancak yüzdüğünüz havuzda bakır varsa ortaya çıkabilir. Uzmanlar bu durumu, "Klor aslında bakırı okside eder ve daha sonra bu bileşik saça yapışarak yeşile dönmesine neden olur," diye açıklıyor.

KLORUN SAÇINIZI MAHVETMESİNİN ÖNÜNE NASIL GEÇEBİLİRSİNİZ?

Açık havada yüzme sezonu boyunca saçınızı klorun zararlarından korumak için yapabileceğiniz en önemli şey, klorla temastan tamamen kaçınmak. Bu, bir bone takmayı tercih etmediğiniz sürece başınızı suyun altına sokmaktan vazgeçmek anlamına geliyor. Her ne kadar çok şık olmasa da yüzme boneleri klorlu suya maruz kalmayı engellemede etkili yollardan biri olarak biliniyor.

Klorun zarar verme olasılığını azaltmanın bir başka yolu, havuza girmeden önce ve girdikten sonra saçınızı tatlı suyla durulamak şeklinde oluyor. Saçınızı bir sünger gibi düşünürseniz, havuza girmeden önce saçınız ne kadar çok tatlı su emerse, klorun saç köklerinize o kadar az nüfuz eder.

Bir diğer öneri ise havuza girmeden önce saçınızı Hindistan cevizi yağı ile kaplamaktır. Yağ ve su birbirini çekmez, bu nedenle saçınızı yağla kaplamak klorlu suyun saçınıza emilmesini engelleyecektir.

KLORU SAÇTAN NASIL UZAKLAŞTIRABİLİRSİNİZ?

Günü havuzda geçirdikten sonra, saçınızdaki kloru yıkamaya öncelik vermek isteyeceksiniz. Dermatoloji uzmanları, "Klor saçınızla ne kadar uzun süre temas ederse, o kadar fazla hasara neden olur. Saçınızı ılık suda hafif, yumuşak bir sabunla durulamayı deneyin," diyor.

Bu yaz, havuz keyfinizden ödün vermeden saç sağlığınızı korumak için bu ipuçlarını göz önünde bulundurun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri