ÖZEL HABER:ESRA SARI
Kolesterol, vücut için önemli bir lipit (yağ) türüdür. Kolesterol seviyeleri yüksek olduğunda damar sertleşme riski artar. Bu nedenle Beslenme Uzmanı Nimet Kültekin, anadolugazete.com.tr'ye kolesterol ve kolesterolü düşüren yiyecekler hakkında bilgi verdi.
Öncelikle kolesterol nedir?
Kolesterol yağ benzeri bir maddedir. Her ne kadar kolesterol denince kötü bir çağrışım yapsa da normal seviyelerde tutulduğunda vücut için yararlı etkiler gösteren bazı hormonların salgılanmamızı sağlayan ve hücrelerin yapıtaşı olan bir maddedir. Ancak kolesterolün kanda artması kalp damar hastalıklarının görülmesine sebep oluyor. Bu nedenle kolesterol seviyelerinin normal tutulması için beslenme önem kazanıyor.
Peki, kolesterolü düşüren besinler nelerdir?
Ceviz; Kolesterolü düşürmek için Cevizin yararları çeşitli bilimsel çalışmalar ile desteklenmektedir. Tam cevizi, kırdıktan hemen sonra bir bardak su içerisinde bir gece bekleterek sabah aç karnına bardaktaki sarı renkli suyu içip, tanelerini de tüketebilirsiniz.
Balık : Somon, uskumru, levrek gibi soğuk deniz balıkları yüksek kolesterol ve kalp hastalıklarında tüketilmesi gereken besinlerdendir.
Badem; Kuru yemişler arasında çözünmeyen lif içeriği bakımından en zengin olanı badem, uzun süre tokluk sağlar ve besinlerdeki kolesterolü rolün bağırsaklardan emilimini engeller.
Zerdeçal; Yapılan çalışmalarda kötü kolesterolü (LDL) ve total kolesterol seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur.
Zeytinyağı: Doymamış yağ içeriğinden dolayı kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) arttırarak etki gösterir.
Sebze meyve -kurubaklagil - tam tahıllar: posa içeriklerinden dolayı kolesterolün bağırsaklardan emilmesini engelleyen etki gösterir.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Tam yağlı peynir, süt ve yoğurt da kolesterolün yükselmesine sebep olur bu nedenle bu besinlerin ya porsiyonlarını ya da yağ içeriklerini azaltmalısınız .