Diyetisyen Serkan Aksoy, kolesterolün, karaciğer tarafından üretilen ve vitamin, hormon ve sindirim süreçlerinde rol oynayan bir yağ türü olduğunu ifade etti. Kolesterolün suda çözünemediği için karaciğer tarafından üretilen lipoproteinlere ihtiyaç duyduğunu belirten Aksoy, bu lipoproteinlerden birinin düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve diğerinin yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) olduğunu söyledi.
Dr. Aksoy, LDL ve HDL kolesterol arasındaki farkları şöyle açıkladı:
“LDL, damar sertliğine yol açarak damar duvarında plak oluşumuna neden olabilirken, HDL kolesterol, damarlar ve hücrelerden kolesterolü toplayarak karaciğere taşır. Yüksek LDL seviyeleri kardiyovasküler hastalıklar ve felç riskini artırırken, yüksek HDL seviyeleri bu riskleri azaltır.”
Dr. Aksoy, kolesterol seviyelerinin kontrolüyle ilgili olarak, “LDL kolesterolünün 130 mg/dL’den düşük olması ideal kabul edilir. 160 mg/dL ve üzeri seviyelerde, yağlar damar duvarında birikerek plak oluşturmaya başlar ve bu durum kalp hastalıklarına yol açabilir. HDL kolesterolünün ise erkeklerde 50 mg/dL, kadınlarda 40 mg/dL’nin üzerinde olması beklenir. Bu seviyelerin üzerinde olması, damar duvarlarında plak oluşumunu azaltır.” dedi.
“FAST FOOD VE ŞEKERDEN KAÇININ”
Kötü kolesterolü azaltmak için yaşam tarzı değişikliklerine dikkat çeken Diyetisyen Aksoy, “Yağlı yiyecekler, fast food ve rafine şeker içeren gıdalardan, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Kompleks karbonhidratlar ve az yağlı yemekler tercih edilmeli, beyaz et kırmızı ete göre daha fazla tüketilmelidir. Ayrıca, düzenli fiziksel aktivite ve stresin azaltılması büyük önem taşır.” diye konuştu.
Sebze ve meyvelerle ilgili önerilerini paylaşan Dr. Aksoy, “Bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, pancar, karnabahar, elma, yulaf, narenciye, avokado ve badem gibi gıdaların düzenli tüketimi, kötü kolesterolü dengelemeye ve kalp-damar sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.” şeklinde konuştu.
“OMEGA-3 VE LİF İÇEREN GIDALAR TÜKETİLMELİ”
Kolesterol hastalarının beslenmelerine dahil etmeleri gerekenleri sıralayan Dr. Aksoy, şunları önerdi:
“Antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip gıdaları (sebze, meyve, sağlıklı yağlar, tam tahıllar) tüketin. Çözünür lif alımını artırın (yulaf, arpa, baklagiller, meyveler, sebzeler). Doymuş ve trans yağları azaltın. Sterol ve stanol içeren gıdaları (bitkisel yağlar, kuruyemişler, sebzeler) tercih edin. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdaları (somon, ton balığı, chia tohumu, ceviz) tüketin.”
Dr. Aksoy, kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Sigara ve alkolden uzak durun, çiğ badem, ceviz, chia tohumu gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin. İdeal kiloyu koruyun, her gün kilogram başına 35 ml su tüketmeye özen gösterin. Kırmızı ve mor sebze-meyveler tüketin ve uygun saatlerde 20 dakika güneşten D vitamini alın.”