Kurban kesildikten sonra bu uyarılara dikkat!

Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Dyt. Zeynep Rümeysa Halıcı, Kurban Bayramı'nda artan et tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için önemli uyarılarda bulundu. Etin pişirilme yönteminden porsiyon kontrolüne kadar birçok ayrıntıya dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Halıcı, bazı hastalıkların çiğ ve az pişmiş et tüketimiyle bulaşabileceğine dikkat çekti.

Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Dyt. Zeynep Rümeysa Halıcı, kurbanlık hayvanların veteriner kontrolünden geçmesi gerektiğini belirterek, "Uygun kesim şartlarının sağlanması sağlık açısından çok önemlidir. Bazı hayvan hastalıkları doğrudan insanlara bulaşabilir" dedi.

Etlerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Halıcı, "Bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerle bulaştığı unutulmamalıdır. Hayvanların kesimi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

''ETLER 48 SAAT BEKLETİLMELİ''

Etlerin sindirimi zor besinler olduğunu belirten Halıcı, "Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik pişirme ve sindirme konusunda zorluk yaratır. Özellikle sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde kurban etlerinin tüketimi hemen olmamalıdır. Etler buzdolabında 48 saat bekletildikten sonra haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilerek tüketilmelidir. Sakatatlar ise kolesterolü yükselttiği için kalp-damar hastalığı olan ve kolesterolü yüksek bireyler tarafından tüketilmemelidir" dedi.

"ET ATEŞE ÇOK YAKLAŞTIRILMAMALI VE YÜKSEK ATEŞTE PİŞİRİLMEMELİ"

Etlerin pişirme yöntemlerinin önemine değinen Halıcı, "Eti ızgarada pişirirken ateşe çok yakınlaştırmak doğru değildir. Etin ateşle arasındaki yakınlık arttıkça kömürleşme oluşur ve kanserojen maddeler ortaya çıkabilir. Etleri pişirirken dışarıdan hayvansal yağlar veya kızartma yağları eklenmemeli, kendi yağıyla pişirilmelidir" dedi. Etlerin iç sıcaklığının en az 75 derece olması gerektiğinin altını çizen Halıcı, yüksek ateşle pişirmenin etin dış kısmında proteinlerin katılaşmasına ve iç kısmının pişmemesine neden olduğunu belirtti.

"ÇİĞ ET KESİLEN TAHTADA SEBZE DOĞRAMAYIN"

Etin kolay bozulabilen ve potansiyel risk taşıyan bir besin grubu olduğuna dikkat çeken Halıcı, dondurulmuş etin kullanılacağı zaman hemen pişirilmesi gerektiğini belirtti. "Çözünmüş ve oda sıcaklığında bekleyen et mikroorganizma üretme riski taşır. Etin buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Çabuk çözünmesi amacıyla kalorifer, soba üzerinde çözme veya oda sıcaklığında bekletme yöntemleri insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir" dedi. Halıcı, kontaminasyon riskine karşı farklı besin gruplarının aynı tahta üzerinde kesilmemesi gerektiğini de ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri